Ministerul rus de Externe afirmă vineri că între garanţiile pe care Rusia le cere Occidentului pentru securitatea sa se află o retragere a forţelor NATO din România şi Bulgaria, relatează Reuters. Ministerul Afacerilor Externe respinge ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament declaraţiile ministerului de Externe al Federaţiei Ruse privind prezenţa militară aliată pe Flancul Estic al NATO. „Solicitarea ca postura forţelor NATO în toate statele Alianţei care au aderat după 1997, inclusiv trupe, să fie redusă conform cerinţelor Moscovei figurează deja în propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeană, făcute publice în luna decembrie 2021”, arată instituţia. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, pentru miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, pe ordinea de zi a şedinţei fiind incluse subiecte referitoare la situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Moscova cere garanţii cu caracter constrângător juridic prin care NATO să nu se mai extindă şi să revină în frontierele pe care le avea în 1997.
Întrebat ce înseamnă acest lucru pentru Bulgaria şi România, care au aderat la NATO după 1997, ministerul rus a răspuns că vrea ca toate trupele, armamentul şi alte materiale străine să fie retrase din aceste ţări.
Bucureştiul a denunţat imediat drept ”inacceptabilă” cererea Rusiei a unei retrageri a trupelor străine din cadrul NATO prezente pe teritoriul român, în cadrul unui tratat pe care Moscova îl revendică în vederea unei dezescaladări a crizei ucrainene.
”O asemenea cerere este inacceptabilă şi nu poate face parte dintre subiectele de negociere”, a replicat într-un comunicat Ministerul român de Externe, citat de AFP.
Premierul bulgar Kiril Petkov a intervenit vineri în Parlament şi a respins cererea Rusiei de retragerea a trupelor NATO din Bulgaria şi România şi a cerut Moscovei o dezescaladare în criza în centrul căreia se află Ucraina.
”Tratatul de la Washington nu prevede o a doua categorie de state membre cărora apărarea colectivă să li se aplice în mod selectiv sau limitat”, a subliniat el.
”Îndemnăm Rusia să rămână ataşată unui dialog constructiv în vederea unei dezescaladări a tensiunilor şi să acţioneze în vederea unei Europe mai sigure, fondată pe statul de drept şi implementarea strictă a angajamentelor juridice internaţionale”, a îndemnat Petkov.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.