Rusia a lansat mai multe valuri de atacuri cu rachete şi drone care au vizat zeci de regiuni ucrainene şi au ucis cel puţin patru persoane, a declarat armata Ucrainei marţi dimineaţă, la o zi după cel mai mare atac aerian al Moscovei din războiul de până acum asupra vecinului său, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Canale Telegram ruseşti care au legături cu FSB susţin că forţele ucrainene ar fi atacat frontiera rusă în regiunea Belgorod

Două persoane au fost ucise după ce un hotel a fost „distrus” în oraşul Krivoi Rog din centrul Ucrainei, au declarat oficialii regionali. De asemenea, două persoane au murit în atacuri cu drone asupra oraşului Zaporojie, la est de Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Doi civili ar putea fi încă sub dărâmăturile hotelului din Krivoi Rog şi cinci au fost răniţi în atac, a declarat Serhii Lisak, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk în care se află Krivoi Rog. Şase magazine, patru clădiri înalte şi opt maşini au fost, de asemenea, avariate.

În Zaporojie, două persoane au fost ucise şi patru rănite în cursul nopţii, a declarat Ivan Fedorov, guvernatorul regiunii. „Acestea sunt consecinţele atacului de peste noapte cu drone Shahed asupra Zaporojie”, a spus Fedorov, referindu-se la dronele kamikaze de fabricaţie iraniană pe care Kievul spune că Rusia le foloseşte în atacurile sale.

Krivoi Rog, Kiev şi regiunile centrale şi estice ale Ucrainei au fost sub alertă de raiduri aeriene în cea mai mare parte a nopţii, începând de luni, din jurul orei locale 23.00. 

Sistemele de apărare aeriană ale regiunii Kiev au fost activate de mai multe ori în cursul nopţii pentru a respinge rachetele şi dronele care vizau capitala ucraineană, a declarat administraţia militară a regiunii.

Martorii Reuters au relatat despre cel puţin trei runde de explozii în cursul nopţii la Kiev.

Dimensiunea atacurilor de marţi şi impactul lor deplin sunt deocamdată deplin cunoscute, dar forţele aeriene ucrainene au declarat că au înregistrat lansarea mai multor grupuri de drone şi decolarea de pe aerodromurile ruseşti a bombardierelor strategice Tu-85 şi a avioanelor interceptoare supersonice MiG-31.

Luni, Rusia a lansat peste 200 de rachete şi drone, ucigând cel puţin şapte persoane şi avariind infrastructura energetică într-un atac condamnat de preşedintele american Joe Biden drept „scandalos”. Ministerul rus al Apărării a declarat că loviturile sale de luni au atins „toate ţintele desemnate”, majoritatea fiind din infrastructura energetică critică a Ucrainei.

Mai mulţi bloggeri militari ruşi, cum ar fi colectivul pro-război sub numele de Rybar, au spus că atacurile Moscovei sunt un „act de răzbunare” pentru incursiunea surprinzătoare a Ucrainei pe teritoriul Rusiei - prima astfel de acţiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Analiştii de la think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, au declarat în ultima lor evaluare că Moscova „probabil nu are capacitatea industrială pentru a susţine cu regularitate astfel de lovituri masive la o scară similară”.

Kremlinul a declarat luni că va exista un răspuns la acţiunea Ucrainei în Kursk, dar după trei săptămâni de la incursiune, Kievul revendică noi progrese. În acest timp,  Moscova continuă să bombardeze trupele ucrainene de acolo, dar nu reuşeşte încă să le împingă afară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.