Liderii ”republicilor” separatiste proruse autoproclamate la Doneţk şi Lugansk anunţă că îşi unesc eforturile şi cer organizarea de urgenţă a unui referendum de anexare la Rusia cât mai rapid, în care este vizată şi regiunea Herson. Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak a declarat că planurile de organizare a referendumurilor de anexare la Rusia a republicilor separatiste pro-ruse autoproclamate Doneţk şi Lugansk provin din ”teama de înfrângere”, relatează CNN. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că poporul republicilor separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk ar trebui să fie ”cel care îşi decide soarta”, iar organizarea referendumurilor ”confirmă faptul că oamenii vor să fie stăpânii propriului destin”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Liderul ”republicii” de la Doneţk Denis Puşilin, şi-a îndemnat luni omologul din Lugansk, într-un apel telefomic, pe Leonid Pasecinik, la o acţiune comună în acest sens.
Denis Pushilin discussed with head of the LPR Leonid Pasechnik the appeals of the public chambers of the republics on holding referendums on recognizing the DPR and LPR as subjects of the Russian Federation.
— Seth Mythrax (@Seth_Mythrax) September 20, 2022
#UkraineRussiaWar #UkraineWar #UkrainianArmy #Ukraine #Kherson #Donbass pic.twitter.com/oUhxAB6ZqY
”Cred că este necesar să pregătim anumite lucruri împreună, că anumite acţiuni ale noastre trebuie să fie sincronizate. Propun să ne unim eforturile administraţiilor şi parlamentelor pentru a începe să rezolvăm problem,ele de pregătire ale unui referendum”, declară el într-o înregistrare video bine pusă în scenă.
Vicepreşedintele Consiliul de Securitate al Federaţiei ruse Dmitri Medvedev şi-a exprimat marţi, într-o postare pe Telegram, susţinerea acestor referendumuri, pe care le consideră ”esenţiale”.
Data de 4 noiembrie ar fi fost stabilită de către Doneţk, potrivit unui corespondent la Moscova al mai multor publicaţii franceze, Paul Gogo, citat de Le Figaro.
Este vorba despre o dată simbolică, deoarece este Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei, care comemorează o revoltă populară din secolul al XVII-lea, când au fost expulzate forţe poloneze din Moscova.
Regiunea Herson, luată cu asalt de la începutul lui septembrie de către armata ucraneană, a particpat la acest apel.
Administraţia rusă de ocupaţie din Herson anunţa la 5 septembrie că suspendă pregătiri ale unui referendum de anexare la Rusia, din cauza acestei contra-ofensive ucrainene.
Această discuţie la telefon ar putea să arate o nervozitate în cele trei regiuni ucrainene, ţinte ale unei contra-ofensive ucrainene de amploare.
Armata ucraineană a anunţat luni că a recucerit un sat situat la doar câţiva kilometri de oraşul Lîsîceansk, un fief ucrainean în regiunea Lugansk, cucerit de ruşi, sângeros, în iulie.
”Se vor da lupte pentru fiecare centimetru (de pământ)”, avertizează într-o postare pe Telegram guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, însărcinat cu misiuni de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
”Inamicul îşi pregăteşte apărarea. Nu ne vom mulţumi, aşadar, doar să intrăm”, subliniază el.
Regiunile separatiste proruse ucrainene Doneţk şi Lugansk - obiectivele principale ale ”operaţiunii militare speciale” în Ucraina a lui Vladimir Putin - nu se află în întregime sub controlul armatei ruse.
Rezultatul unor referendumuri în aceste provincii ar fi indecis, în cazul în care ar fi organizate în mod democratic - un lucru extrem de improbabil.
Însă aceste referendumuri i-ar permite Rusiei să-şi legitimeze ocupaţia estului Ucrainei şi să spună comunităţii internaţionale că locuitorii acestor regiuni au votat în favoarea anexării.
Ele le-ar oferi totodată ”republicilor” separatiste proruse ucrainene o protecţie specială din partea Moscovei, făcând parte din teritoriul rus.
Orice atac împotriva lor ar putea fi considerat o agresiune împotriva Rusiei şi ar putea declanşa un eventual atac nuclear, în contextul în care Rusia, potrivit doctrinei sale, ”îşi rezervă dreptul de a-şi folosi arsenalul nuclear (...) în cazul unei agresiuni împotriva Federaţiei ruse cu armament convenţional, imediat ce existenţa statului este ameninţată”.
Dmitri Medvedev a confirmat un astfel de scenariu.
”Încălcarea teritoriului Rusiei este o crimă care ne permite să ne folosim toate forţele de legitimă apărare”, evertizează pe Telegram fostul preşedinte rus.
”Acesta este motivul pentru care aceste referendumuri sunt atât de temute de către Kiev şi Occident şi acesta este motivul pentru care ele trebuie să fie realizate”, subliniază el.
”Ele vor schimba complet vectorul dezvoltării Rusiei timp de decenii (...). După integrarea acestor noi teritorii în Rusia, transformarea geopolitică a lumii va deveni ireversibilă”, dă el asigurări.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...