Organizaţia nonguvernamentală (ONG) Reporters sans frontières (RSF) anunţă miercuri că a sesizat Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crime de război împotriva jurnaliştilor în Palestina şi Israel, relatează AFP.
”RSF a depus plângere cu privire la crime de război la biroul procurorului CPI la 31 octombrie 2023”, anunţă organizaţia într-un comunicat.
Plângerează ”detaliază cazurile a nouă dintre jurnaliştii ucişi începând de la 7 octomrbie, şi alor alţi doi răniţ în exercitarea funcţiei”, precizează în comunicat RSF.
Curtea Penală Internaţională nu are obligaţia să preia acest dosar.
Această plângere priveşte ”opt jurnalişti palestinieni ucişi în bombardarea unor zone civile în (Fâşia) Gaza de către Israel şi un jurnalist israelian, ucis la 7 octombrie în timp ce acoprea atacul kibuţului său de către Hamas”.
Ea vizează de asemenea ”distrugerea intenţionată, totală sau parţială, a sediilor a peste 50 de instituţii media în (Fâşia) Gaza”.
”Amploarea. gravitatea şi recurenţa crimelor internţaionale vizând jurnaliştii, mai ales în (Fâşia) Gaza necesită o anchetă prioritară a procurorului CPI. Noi o cerem din 2018. Evenimentele tragice în curs demonstrează extrema urgenţă a mobilizării acesteia”, subliniază secretarul general al RSF Christophe Deloire.
CPI, care poate fi sesizată de către state, Consiliul de Securitate al ONU sau procuror (autosesizare), nu are obligaţia să accepte această plângere.
Potrivit unui bilanţ MSF, 34 de jurnalişti au fost ucişi de la începutul Războiului Israel-Hamas, dintre care 12 în timp ce-şi exercitau meseria - zece în Fâşia Gaza, unul în Israel şi unul în Liban.
În privinţa Libanului, care nu este un stat parte la CPI, ”RSF studiază posibilităţi de a aduce aceste cazuri în faţa altor jurisdicţii competente”, se arată într-un comunicat.
Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPI), cu sediul în Statele Unite, a înregistrat cel puţin 31 de jurnalişti ucişi de la 7 octombrie - 26 palestinieni, patru israelieni şi unul libanez.
CPJ, care înregistrează victimele din Israel, Fâşia Gaza şi la frontiera Israelului cu Libanul, anunţă într-un comunicat că a înregistrat opt jurnalişti răniţi şi alţi nouă jurnalişti daţi dispăruţi.
Acest bilanţ este cel mai sângeros cu privire la jurnalişti care acoperă acest conflict de la înfiinţarea CPJ, în 1992, potrivit acestui organism.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...