Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat sâmbătă la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz despre ofensiva rusă în Ucraina şi exportul cerealelor, în contextul unei ameninţări a unei crize alimentare mondiale, o reuniune de 80 de minute solicitată de către cei doi lideri occidentali, potrivit Berlinului, relatează AFP.
EXPORT DE CEREALE
”Rusia este pregătită să ajute la găsirea unor opţiuni în vederea unui export fără oprelişti de cereale, inclusiv a unor cereale ucrainene provenind din porturi situate la Marea Neagră”, a dat asigurări în această convorbire Vladimir Putin, anunţă într-un comunicat Kremlinul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Vladimir Putin consideră că dficultăţile în livrările alimentare au fost provocate de ”o politică economică şi financiară greşită a unor ţări occidentale şi de sancţiuni antiruse” impuse de către aceste ţări, potrivit acestui comunicat.
O creştere a livrărilor de îngrăşăminte şi produse agricole ruseşti va conduce la o scădere a tensiunilor pe piaţa agricolă internaţională, ”ceea ce va necesita, evident, ridicarea unor sancţiuni adecvate” impuse Moscovei, a subliniat el.
Producţia Ucrainei, un mare exportator de cereale, mai ales de porumb şi grâu, este blocată din cauza confruntărilor armate.
Rusia, alt mare exportator de cereale, nu-şi poate vinde producţia şi îngrăşămintele, la rândul său, din cauza sancţiunilor occidentale impuse sectoarelor financiar şi logistic.
Cele două ţări produc un sfert din grâu la nivel mondial.
Liderul de la Kremlin s-a ”angajat ca Rusia să nu profite de deschiderea centurii de mine instalate cu scopul de a proteja porturile ucrainene în vederea permiterii exportului de cereale cu vaporul, pentru a efectua acţiuni ofensive”, dă asigurări Cancelaria germană, precizând că cei trei lideri s-au pus de acord asupra ”rolului central” pe care urmează să-l joace ONU în garantarea exporturilor.
RETRAGEREA TRUPELOR RUSE ŞI NEGOCIERI
Cei doi lideri occidentali ”au insistat asupra unui armistiţiu imediat şi unei retrageri a trupelor ruse”.
Ei l-au ”îndemnat pe preşedintele rus la negocieri directe serioase cu preşedintele ucrainean Volodmir Zelenski şi la o soluţionare diplomatică a conflictului”, potrivit Cancelariei.
Vladimir Putin a confirmat că Rusia rămâne ”deschisă unei reluări a dialogului” cu Kievul în vederea unei soluţionări a conflictului armat, în pofida faptului că negocieri ruso-ucrainene se află într-un punct mort din martie, în urma descoperirii masacrului unor civili la Bucea, la nord de Kiev.
LIVRĂRI DE ARMAMENT UCRAINEI
Vladimir Putin a ”pus accentul asupra caracterului periculos al continuării inundării Ucrainei cu armament occidental şi a avertizat cu privire la riscuri ale unei destabilizări ulterioare a situaţiei şi unei agravări a crizei umanitare”, potrivit Kremlinului.
MILITARI DE LA AZOVSTAL
Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut lui Vladimir Putin să-i elibereze pe cei 2.500 de combatanţi ucraineni care s-au baricadat în oţelăria Azovstal, la Mariupol, în sudul Ucranei, care au fost luaţi prizonieri de către ruşi, a anunţat preşedinţia franceză.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...