Există indicii solide că liderul rus Vladimir Putin a decis să furnizeze racheta care a doborât în 2014 zborul MH17 în 2014, spun anchetatorii internaţionali. Avionul a fost lovit de o rachetă de fabricaţie rusească deasupra Ucrainei şi aproape 300 de persoane şi-au pierdut viaţa, relatează BBC.
Sistemul rusesc de rachete BUK-TELAR a fost folosit pentru a doborî avionul în timp ce acesta se îndrepta de la Amsterdam spre Kuala Lumpur. Aeronava a fost aruncată în aer deasupra estului Ucrainei, la 17 iulie 2014.
Echipa internaţională care investighează doborârea zborului Malaysia Airlines (MH17) are dovezi convingătoare că preşedintele rus Vladimir Putin a semnat personal decizia de a permite intrarea sistemului de rachete rusesc în Ucraina, au declarat miercuri procurorii olandezi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Nu există totuşi niciun indiciu că Putin ar fi fost implicat personal în ordonarea doborârii avionului şi de aceea anchetatorii spun că dovezile nu sunt suficiente pentru a putea duce la urmărirea penală a liderului rus.
În noiembrie, un tribunal olandez a găsit trei bărbaţi - doi ruşi şi un ucrainean - vinovaţi pentru crimă pentru rolul lor în doborârea zborului MH17. Ei au fost judecaţi în absenţă şi condamnaţi la pedepse grele cu închisoare.
CITEȘTE ȘI Doi ruşi şi un separatist ucrainean au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă de un tribunal olandez pentru rolul jucat în doborârea zborului MH17 în estul Ucrainei în 2014Echipa comună de anchetă (Joint Investigation Team - JIT) spune că justiţia a decis că Moscova deţinea "controlul general" asupra Republicii Populare Doneţk şi controla şi zona respectivă în iulie 2014.
Există conversaţii telefonice înregistrate în care oficiali ruşi spun că decizia de a oferi sprijin militar regiunii "aparţine preşedintelui", au arătat investigatorii.
"Există informaţii concrete potrivit cărora cererea separatiştilor a fost prezentată preşedintelui şi această cerere a fost aprobată", spun anchetatorii. Ei precizează însă că nu se ştie dacă cererea "menţionează în mod explicit" sistemul folosit pentru doborârea MH17. "Deşi vorbim de indicii puternice, nu se atinge ştacheta înaltă a dovezilor complete şi concludente", spun anchetatorii. "În plus, preşedintele se bucură de imunitate în calitatea sa de şef de stat", adaugă ei.
În concluzie, procurorii au declarat miercuri că au epuizat toate pistele şi că nu mai pot continua cu nicio procedură penală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.