Liderul catalan Carles Puigdemont nu clarifică, în răspunsul trimis lui Mariano Rajoy, dacă a declarat independenţa Cataloniei în discursul de marţea trecută. Într-o scrisoare trimisă luni Guvernului de la Madrid, Puidegmont apără dialogul şi reaminteşte că a lăsat "în suspans" declaraţia de independenţă pentru a deschis un proces de "două luni" în vederea ajungerii la un acord cu Executivul central, scrie presa spaniolă.
În scrisoare, Puidegmont cere să se oprească "represiunea" contra cetăţenilor catalani - referire la violenţele din 1 octombrie şi la acuzaţiile poliţiei - şi îi solicită lui Rajoy un "dialog sincer" şi o întâlnire pentru a ajunge la primele acorduri.
"Situaţia în care ne aflăm necesită răspunsuri politice la înălţime", scrie Puidegmont, care reaminteşte că la 10 octombrie a formulat o “ofertă sinceră de dialog”. “Nu a fost o demonstraţie de slăbiciune ci o propunere sinceră pentru găsirea unei soluţii la relaţia dintre statul spaniol şi Catalonia, care este blocată de mai mulţi ani”, a mai spus el.
De asemenea, preşedintele separatist al Cataloniei mai spune, în scrisoarea transmisă Guvernului spaniol, că doreşte să ”suspende” - timp de două luni - mandatul pe care i l-au încredinţat catalanii pentru a se îndrepta în direcţia unei ţări independente, cu scopul de a începe un dialog.
”În următoarele două luni, principalul nostru obiectiv este să vă aducem la dialog”, îi scrie el şefului Guvernului conservator Mariano Rajoy, după ce a evocat ”suspendarea mandatului” care i-a fost încredinţat de catalani, care au votat, în opinia sa, în favoarea independenţei.
Carles Puigdemont răspunde, astfel, ultimatumului Guvernului de la Madrid, care i-a dat timp până luni să spună dacă a declarat sau nu independenţa.
La 1 octombrie, a avut loc un referendum de autodeterminare a Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către justiţie. Potrivit datelor Guvernului catalan - care nu pot să fie verificate în lipsa unei comisii electorale independente -, tabăra ”da” a obţinut o victorie cu 90% din voturile exprimate în condiţiile unei participări la consultare de 43%.Carles Puigdemont s-a angajat să proclame independenţa în cazul în care învinge tabăra ”da”, însă marţi, într-o declaraţie ambiguă în Parlamentul regional, el a cerut suspendarea efectelor acestei proclamări, în aşteptarea unei medieri internaţionale în conflictul cu Madridul.
Guvernul spaniol, condus de conservatorul Mariano Rajoy, a respins în mod sistematic această ipoteză şi i-a dat miercuri două ultimatumuri lui Carles Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei.Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu 7,5 milioane de locuitori, este profund împărţită între susţinătorii şi adversarii independenţei, însă majoritatea catalanilor ar vrea să tranşeze problema printr-un referendum autorizat de stat, ceea ce Madridul refuză.
Potrivit legislaţiei spaniole, numai autorităţile centrale pot organiza consultări pe tema suveranităţii, în care să se exprime toţi spaniolii, ci nu doar locuitorii unei regiuni.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.