Ungaria şi Slovacia au anunţat marţi că sprijină candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO, un pas important pentru premierul olandez în vederea obţinerii funcţiei politice supreme din Alianţa Nord-Atlantică. NATO ia decizii prin consens, astfel că orice candidat are nevoie de sprijinul tuturor celor 32 de aliaţi. Doar România, al cărei preşedinte Klaus Iohannis candidează de asemenea pentru acest post, se opune în continuare candidaturii lui Rutte, notează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Liderii Ungariei şi Slovaciei au anunţat marţi că au decis să susţină candidatura lui Mark Rute la conducerea NATO.

CITEȘTE ȘI Slovacia îl va susţine pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, anunţă preşedintele Peter Pellegrini. Bratislava a avut o solicitare specială pentru a-l sprijini
Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
CITEȘTE ȘI Viktor Orban: Ungaria este pregătită să sprijine candidatura premierului Rutte la funcţia de secretar general al NATO

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Premierul olandez Mark Rutte a declarat marţi că este "prudent optimist" că va depăşi opoziţia Ungariei în ceea ce priveşte candidatura sa la şefia NATO, după ce a discutat cu premierul Viktor Orban. Însă el a avut dificultăţi în a-l convinge pe Orban şi încă se confruntă cu concurenţa singurului candidat, preşedintele Klaus Iohannis, notează AFP.

"Sunt prudent optimist în ceea ce priveşte Ungaria", a declarat Rutte jurnaliştilor după ce s-a întâlnit cu Orban în marja summitului informal al UE de la Bruxelles.

După ce a obţinut sprijinul puterilor cheie, Rutte este favoritul clar pentru a prelua şefia alianţei atunci când mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, se va încheia, în octombrie anul acesta.

Orban a declarat în această lună că ar putea renunţa la obiecţiile sale, dacă Rutte îşi va cere scuze pentru comentariile anterioare în care a criticat guvernul de dreapta de la Budapesta şi dacă va permite Ungariei să rămână în afara planurilor NATO de creştere a ajutorului pentru Ucraina.

Orban "nu a cerut să-i fie prezentate scuze, iar eu am spus în legătură cu ceea ce am declarat în urmă cu câţiva ani că, în mod evident, am luat act de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria în ceea ce priveşte reacţiile societăţii", a precizat Mark Rutte. "Am lăsat lucrurile aşa, am luat notă şi am privit foarte mult în perspectivă, iar el nu a cerut să-i fie prezentate scuze", a precizat Rutte, adăugând că îi va scrie acum o scrisoare lui Orban în care va rezuma discuţia lor.

La rândul său, Viktor Orban a declarat că Rutte ar putea obţine sprijinul său dacă va accepta să respecte un acord pe care Stoltenberg l-a încheiat la Budapesta săptămâna trecută pentru a acorda Ungariei o derogare de la planurile NATO de ajutorare a Ucrainei. "Dacă este dispus să-l susţină, putem să mergem pe această cale", a spus Orban. "Este vorba despre viitor, nu despre trecut", a adăugat premierul Ungariei.

Principalele puteri NATO, în frunte cu Statele Unite, fac presiuni pentru a obţine un acord privind un nou şef al alianţei până la summitul de luna viitoare de la Washington.

Rutte - care în prezent ocupă funcţia de prim-ministru interimar al Olandei - urmează să îşi părăsească poziţia în următoarele săptămâni, odată ce va fi instalat un nou guvern olandez.

Pentru desemnarea unui nou şef al NATO este nevoie de unanimitatea celor 32 de membri ai alianţei, iar Ungaria se număra printre puţinele ţări care au ridicat clar obiecţii în legătură cu o candidatură a lui Mark Rutte.

În aprilie, Turcia, una dintre ţările care aveau reticenţe faţă de candidatura premierului olandez, le-a spus aliaţilor că îl va susţine, în cele din urmă, pe Rutte.

Acum, doar România şi Slovacia nu au dat încă undă verde.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat în martie că va candida pentru funcţia de conducere a NATO, susţinând că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în rolurile de conducere euroatlantice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.