Peste jumătate din populaţia continentului european ar putea contracta varianta omicron a SARS-CoV-2 în două luni de zile, pe baza ritmului actual al contaminărilor, estmează filiala euroepană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), marţi - la exact doi ani de la anunţarea primei morţi din cauza covid-19 în China -, îngrijorată de ”tsunamul” acestei variante mai contagioasă decât varianta indiană (delta), dar mai puţin periculoasă decât aceasta, relatează AFP.
”În acest ritm, Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) prevede că peste 50% din populaţia regiunii va fi infectată cu (varianta) omicron în următoarele şase-opt săptămâni”, estimează într-o confernţă de presă online directorul OMS Europa Hans Kluge.
Varianta omicrom prezintă mutaţii care ”îi permit să adere mai uşor la celule umane şi poate infecta inclusiv persoane care au fost infectate anterior sau vaccinate”, subliniază el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Gigantul farmaceutic american Pfizer a anunţat luni că vaccinul său împotriva variantei omicron a SARS-CoV-2 urmează să fie gata în martie.
Pandemia s-a soldat cu peste 5,5 milioane de morţi din cauza covid-19, potrivit unui bilanţîntocmit de AFP pe baza unor surse oficiale, care ar putea fi, în realitate, de două-trei ori mai mare, potrivit OMS.
Primele cazuri de covd-19 au fost descoperite în China la sfârşitul lui 2019, iar la 11 ianuarie Beijingul anunţa oficial prima moarte din cauza unei pneumonii atipice - denumită mai târziu covid-19 - în oraşul Wuhan (centru).
China, care se confruntă cu o multiplicare a contaminărilor, şi-a multiplicat plasarea în carantină a mega-oraşelor.
Oraşul Anyang, din provincia chineză Henan (centru), le-a ordonat luni seara celor cinci milioane de locuitori să rămână acasă, a interzis circulaţia vehiculelor private, a închis magazinele neesenţiale şi a lansat o depistare masivă, din cauza variantei omicron, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.
Acest oraş a înregistrat 84 de contaminări începând de sâmbătă - inclusiv cel puţin două cazuri de contaminare cu varianta omicron - cu legături cu contaminări în metropola portuară Tianjin (nord).
Tianjinul, care se învecinează cu Beijingul, le-a interzis duminică celor 14 milioane de locuitori să iasă în afara oraşului. El este al treilea oraş care îşi plasează populaţia în carantină.
China, care a eradicat în mare epidemia la începutul lui 2020 - înregistrează oficial abia 100.000 de contaminări şi 4.636 de morţi - urmează o politică ”zero covid” care constă în aplicarea unor măsuri radicale imediat ce depstează câteva cazuri.
Această strategie este ameninţată de un val la Xi'an (centru), un oraş cu 12 milioane de locuitori, cel mai grav din primăvara lui 2022 şi de apariţia variantei omicron.
Autorirtăţile se află în alertă odată cu apropierea Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing, prevăzute în perioada 4-20 februarie. Henan se află lângă provincia Hebei, în care urmează să se desfăşoare o parte a probelor olimpice.
Mai multe oraşe aplică restricţii sanitare drastice, însă, în afară de Anyang şi Xi'an, numai oraşul Yuzhou, cu un milion de locuitori, în Henan, impune carantina.
La, Zhengzhou, capitala Henan, un oraş cu 13 milioane de locuitori, s-au detectat 100 de cazuri. Şcolile, magazinele neesenţiale şi transportul public au fost închise.
La Shenzhen (sud), un oraş cu 12,6 milioane de locuitori, situat în apropiere de Hong Kong, o campanie de depistare generală a fost lansată după descoperirea câtorva cazuri. Complexe rezidenţiale au fost plasate în carantină.
Hong Kongul şi-a consolidat, la rândul său, restricţiile. Creşele şi şcolile primare au fost închise până la începutul lui februarie.
Japonia vecină a prelungit marţi - până la sfârşitul lui februarie - restricţii care interzic intrarea în ţară a majorităţii cetăţenilor străini şi urmează să redeschidă centre de vaccinare în masă.
Un scepticism profund şi o opoziţie - uneori violentă - faţă de vaccinurle împotriva covid-19 - cele mai eficiente instrumente împotriva pandemiei în opinia unor experţi - domnesc în numeroase ţări.
O ilustrare a acestui lucru a avut loc săptămâna trecută, când Australia a anulat viza vedetei sârbe a tenisului Novak Djokovici - nevaccinat. El a obţinut câştig de cauză după un apel în justiţie, luni, împotriva Guvernului australian, însă resentimentul împotriva sa creşte în ţară.
”Îmi imaginez că anumite persoane trebuie să fie mai degrabă furioase”, a recunoscut un fan în vârstă de 22 de ani, Harrison Denicolo, care consideră că Novak Djokovici ar trebui să fie autorizat să participe la Open Australia - o decizie care rămâne în suspans.
În Italia, premierul Mario Draghi i-a îndemnat pe italieni să se vaccneze. Noi restricţii au fost impuse luni, iar nevaccinaţii nu mai au acces în transportul public, restaurante, săli de sport şi cinematografe.
”Majoritatea problemelor cu care ne confruntăm azi sunt cauzate de faptul că unele persoane nu s-au vaccinat”, denunţă Draghi.
Polonia - una dintre cel mai puţin vaccinate anticovid ţări din Europa - a depăşit marţi pragul de 100.000 de morţi din cauza covid-19, potrivit autorităţilor.
Premierul britanic Boris Johnson riscă să fie vizat într-o anchetă a poliţiei cu privire la o petrecere în grădina sediului Guvernului, în mai 2020, în plină carantină.
În acest context de intensificare a epidemiei în lume, guvernele se confruntă din nou cu o alegerea delicată între a impune restrcţii sanitare şi a apăra economia şi funcţionarea societăţii în general.
Franţa a anunţat luni că reglementări anticovid urmează să fie relaxate la şcoală. Actualul val - aproape 270.000 de cazuri pe zi în ultimele şapte zile şi 281 de morţi din cauza covid-19 luni - a antrenat închiderea a mii de clase şi-i îngrijorează pe părinţi şi profesori. Începând de marţi, părinţii nu mai sunt obligaţi să vină să ia copiii pentru a le face imediat un test covid-19, în cazul în care aceştia sunt caz de contact.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...