Pastorul american Andrew Brunson a fost eliberat vineri de către un tribunal turc, în contextul în care încarcerarea şi apoi plasarea sa în arest la domiciliu se află în centrul unei grave crize între Ankara şi Washington, relatează AFP.
Tribunalul din Aliaga, în regiunea Izmir, l-a condamnat pe pastor la trei ani şi o lună de închisoare, însă l-a eliberat, ţinând cont de timpul pe care acesta l-a petrecut în închisoare şi de comportamentul său în timpul procesului, potrivit unei corespondente AFP de la faţa locului.
Brunson a fost plasat în arest la domiciliu în iulie, după ce a fost încarcerat timp de un şi jumătate. Parchetul a cerut vineri o pedeapsă ”de până la zece ani de închisoare” cu privire la apartenenţa la o ”organizaţie teroristă”
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El a fost condamnat la închisoare după ce a fost găsit vinovat de ”susţinerea unor organizaţii teroriste”, şi anume Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatişti turci) şi reţeaua lui Fethullah Gülen - predicatorul turc acuzat de Ankata că a orchestrat piciul eşuat din iulie 2016.
Tribunalul a dat curs cererii parchetului de a ridica arestul la domiciliu şi interdicţia de a părăsi Turcia impuse pastorului, care poate, astfel, părăsi această ţară.
Instalat în Turcia de aproximativ 20 de ani, pastorul conducea o mică biserică protestantă la Izmir.
El respinge în bloc acuzaţiile de activităţi ”teroriste” şii spionaj, în legătură cu care risca 35 de ani de detenţie, formulate împotriva sa.
Încarcerarea şi apoi plasarea în arest la domiciliu a pastorului au provocat o gravă criză între Ankara şi Washington.
Această criză între cele două ţări aliate în NATO s-a tradus printr-o prăbuşire, în august, a lirei turce, şi a relevat fragilitatea econiomiei turce.
După ce justiţia a refuzat să-l elibereze pe pastor în precedenta şedinţă, în iulie, Washingtonul a ridicat tonul şi a impus o serie de sancţiuni Turciei.
La 10 august, Washingtonul a dublat taxele vamale impuse oţelului şi aluminiului provenind din Turcia, iar Ankara i-a replicat imediat printr-o măsură similară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.