Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei (CCM) au constatat, luni, că formaţiunea politică ŞOR, fondată de oligarhul fugar Ilan Şor, a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi a pus în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova, prin urmare au decis scoaterea lui în afara legii.
Sesizată de Guvernul Republicii Moldova, decizia CCM a fost luată în conformitate articolului 41, aliniatul 4, din Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „partidele şi alte organizaţii socio-politice ale căror scopuri sau activităţi sunt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt neconstituţionale”, relatează NewsMaker.
„De la data pronunţării prezentei hotărâri, Partidul „ŞOR” se consideră dizolvat. Niciun act al organelor acestui partid, adoptat după anunţarea prezentei hotărâri, nu are valoare juridică”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Nicolae Roşca.
Potrivit hotărârii, Ministerul Justiţiei va desemna o comisie de lichidare a Partidului „ŞOR”, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea şi radierea formaţiunii politice.
De asemenea, reprezentanţii şi membrii Partidului „ŞOR”, care la durata pronunţării hotărârii exercită mandate reprezentative în organele unităţilor administrativ teritoriale de toate nivelele, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, vor continua să-şi exercite mandatele ca reprezentanţi independenţi, fără dreptul de a se afilia la alte fracţiuni.
Totodată, listele candidaţilor supleanţi din partea Partidului „ŞOR” din Parlament şi în consiliile locale din unităţile administrativ teritoriale de la toate nivelele, validate anterior, se declară nule din data de 19 iunie.
Mai mult, în cazul în care, la data pronunţării hotărârii, un mandat de deputat în Parlament atribuit Partidului „ŞOR” este sau devine vacant, acesta rămâne vacant pe întreaga durată a legislaturii, iar Curtea Constituţională nu va valida în acest sens niciun mandat.
De asemenea, dacă un mandat reprezentativ în organele unităţilor administrativ teritoriale de toate nivelele, inclusiv în organele UTA Găgăuzia, este sau devine vacant nu va fi validat în acest sens niciun mandat.
Hotărârea Curţii Constituţionale nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data pronunţării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Cabinetul de miniştri condus de fostul premier Natalia Gavriliţa a aprobat, pe 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiţiei a propus verificarea constituţionalităţii Partidului „ŞOR”. Ministrul Justiţiei de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până atunci, formaţiunea politică ar fi acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi ar pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.
Curtea Constituţională a început să dezbată cererea Guvernului la 10 mai, uneori confruntându-se cu manifestanţii pro-ŞOR în faţa instituţiei.
Interesele Partidului „ŞOR” au fost apărate în instanţă de avocaţii politicianului şi de vicepreşedinta formaţiunii, deputata Marina Tauber, care este cercetată penal sub arest la domiciliu şi are imunitatea parlamentară ridicată.
La sfârşitul lunii trecute, miniştrii de externe din statele membre UE au adoptat prima listă de sancţiuni, ce cuprinde cinci nume, aplicate unor persoane cu cetăţenie moldoveană pentru a contracara acţiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Este un nou regim de sancţiuni, creat la propunerea fostului ministru român de externe, Bogdan Aurescu. De asemenea, alte două persoane din Republica Moldova au fost adăugate pe lista celor sancţionate pentru acţiuni ilegale ce ameninţă Ucraina. În legătură cu acţiunile de destabilizare a Republicii Moldova sunt vizate cinci persoane, între care Ilan Şor. Dat în umărire internaţională în cazul „furtului miliardului”, acesta este fugit în Israel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.