Armata Israelului a informat Naţiunile Unite, vineri dimineaţă, că 1,1 milioane de palestinieni din Gaza ar trebui să fie relocaţi în sudul enclavei în următoarele 24 de ore, a afirmat un purtător de cuvânt al ONU, iar palestinienii se tem că acesta ar putea fi un pas premergător al plănuitei ofensive terestre israeliene, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Şeful Pentagonului a venit în Israel, secretarul de stat american se întâlneşte cu regele Iordaniei la Amman şi merge apoi în alte trei ţări arabe
CITEȘTE ȘI Hamas cere populaţiei din Gaza să rămână acasă şi să ignore ordinele israeliene de evacuare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CITEȘTE ȘI Hamas anunţă că 13 israelieni pe care i-a luat prizonieri au fost ucişi în ultimele 24 de ore
CITEȘTE ȘI ONU anunţă că peste 400.000 de persoane sunt strămutate în Gaza şi are nevoie de 300 milioane de dolari

UPDATE - Armata israeliană a cerut vineri tuturor civililor din oraşul Gaza, cu o populaţie de peste 1 milion de locuitori, să plece înspre sud în termen de 24 de ore, în timp ce tancurile israeliene se adună în preajma graniţei înaintea unei invazii terestre aşteptate după atacul devastator al grupării militante Hamas de sâmbăta trecută.

"Acum este timpul pentru război", a declarat joi ministrul apărării Yoav Gallant, în timp ce avioanele de război israeliene continuau să bombardeze Gaza ca represalii la atacurile din weekend ale militanţilor Hamas, care au ucis peste 1.300 de israelieni, majoritatea civili.

Peste 1.500 de palestinieni au fost deja ucişi în atacurile isareliene efectuate ca represalii.

Armata israeliană a declarat că va opera "semnificativ" în oraşul Gaza în zilele următoare, iar civilii ar trebui să se întoarcă doar atunci când vor fi anunţaţi că pot să o facă. "Civili din oraşul Gaza, evacuaţi-vă spre sud pentru siguranţa voastră şi a familiilor voastre şi distanţaţi-vă de teroriştii Hamas care vă folosesc ca scuturi umane", a declarat armata israeliană.

"Teroriştii Hamas se ascund în oraşul Gaza în interiorul tunelurilor de sub case şi în interiorul clădirilor populate cu civili nevinovaţi din Gaza", a afirmat armata.

HAMAS LE CERE CETĂŢENILOR SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ

Un oficial Hamas a îndemnat însă cetăţenii din Gaza să nu cadă în capcana a ceea ce el a numit "propagandă falsă".

Aripa militară a Hamas a declarat ulterior că 13 dintre zecile de persoane pe care le-a capturat din Israel au fost ucise în ultimele lovituri aeriene israeliene.

Trimisul palestinian în Japonia i-a acuzat pe israelieni că încearcă să distrugă complet Gaza, în timp ce Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că este imposibil ca o astfel deplasare uriaşă de persoane să aibă loc "fără consecinţe umanitare devastatoare".

Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a calificat drept "ruşinos" răspunsul ONU la avertizarea timpurie a Israelului către locuitorii din Gaza.

Israelul a jurat să anihileze gruparea militantă Hamas, care a condus atacurile de sâmbătă, şi a subliniat că tunelurile Hamas, complexurile militare, reşedinţele oficialilor de rang înalt şi depozitele de arme se numără printre cele 750 de ţinte militare lovite peste noapte.

O invazie terestră în Fâşia Gaza, o zonă îngustă şi dens populată, unde locuiesc 2,3 milioane de oameni, prezintă un risc serios. În plus, Hamas a ameninţat că va ucide ostaticii israelieni pe care îi are.

Biroul umanitar al ONU (OCHA) a declarat că peste 400.000 de persoane şi-au părăsit deja locuinţele din Gaza şi că 23 de lucrători umanitari au fost ucişi. Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a declarat că generatoarele din spitalele din Gaza ar putea rămâne fără combustibil în câteva ore, iar Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM) a avertizat că alimentele şi apa proaspătă se vor diminua periculos de mult.

"Mizeria umană cauzată de această escaladare este detestabilă şi implor părţile să reducă suferinţa civililor", a declarat directorul regional al CICR, Fabrizio Carboni.

La câteva ore după apelul israelian de evacuare, nu existau semne că oamenii ar părăsi oraşul Gaza, unde zeci de oameni se adunaseră la spitalul al-Shifa, jurând să rămână pe loc, scrie Reuters.

Pe de altă parte, proteste pro-palestiniene erau aşteptate în întreaga lume, iar în acest timp Statele Unite şi liderii regionali au planificat întâlniri pe fondul temerilor că acest conflict s-ar putea extinde.

FREAMĂT  DIPLOMATIC INTENS ÎN REGIUNE

Vineri, secretarul de stat american Antony Binken urma să se întâlnească cu regele Abdullah al Iordaniei şi cu Mahmoud Abbas, şeful Autorităţii Palestiniene din Cisiordania ocupată de Israel. Încercând să oprească repercusiunile războiului, el a planificat, de asemenea, vizite la aliaţii cheie din regiune - Qatar, Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite - unele dintre aceste ţări având influenţă asupra Hamas, gruparea islamistă susţinută de Iran.

La rândul său, ministrul iranian de externe s-a întâlnit cu şeful puternicei mişcări Hezbollah, Hassan Nassrallah, în Liban, unde au avut loc ciocniri transfrontaliere cu Israelul începând cu sfârşitul săptămânii trecute.

Ministrul de externe al Turciei, care a oferit mediere în legătură cu Gaza, a discutat cu omologul său din Emiratele Arabe Unite, a declarat o sursă din ministerul turc de externe, iar vineri va vizita Egiptul.

Armata americană nu pune nicio condiţie în ceea ce priveşte asistenţa de securitate acordată Israelului, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, adăugând că Washingtonul se aşteaptă ca acesta "să facă lucrurile corecte". Şeful Pentagonului a venit vineri în Israel şi s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Armata israeliană nu a oferit deocamdată declaraţii despre avertizare, care vine după ce Israelul a masat tancuri în apropierea graniţei cu Gaza şi a desfăşurat lovituri aeriene în enclava palestiniană, în urma atacului mortal al militanţilor Hamas în Israel.

”Naţiunile Unite consideră că este imposibil ca o asemenea mişcare să aibă loc fără consecinţe umanitare devastatoare”, a afirmat, într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Dujarric.

”Naţiunile Unite fac apel ca un astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând astfel transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie de calamitate”, a spus el.

Dujarric a afirmat că ordinul armatei israeliene se aplică, de asemenea, angajaţilor ONU şi celor adăpostiţi în spaţii ale ONU, inclusiv şcoli, centre de sănătate şi clinici.

Misiunea Israelului la Naţiunile Unite nu a răspuns deocamdată solicitării de a comenta.

Violenţele din weekend ale Hamas au ucis 1.300 de oameni, fiind cel mai grav atac asupra civililor din istoria Israelului.

Israelul a răspuns, până acum, punând Gaza – unde locuiesc 2,3 milioane de oameni – sub asediu şi lansând o campanie de bombardamente care a distrus cartiere întregi. Autorităţile din Gaza afirmă că peste 1.500 de palestinieni au fost ucişi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.