Occidentul caută ”să împartă” Rusia în Ucraina, a denunţat Vladimir Putin duminică, în ziua Crăciunului, în timp ce ofensiva militară a Kremlinului în ţara vecină care durează de zece luni are drept scop, afirmă preşedintele rus, ”unirea poporului rus”, relatează AFP.
Occidentul caută ”să împartă” Rusia în Ucraina, a denunţat Vladimir Putin duminică, în ziua Crăciunului, în timp ce ofensiva militară a Kremlinului în ţara vecină care durează de zece luni are drept scop, afirmă preşedintele rus, ”unirea poporului rus”, relatează AFP.
Ortodocşii ucraineni sărbătoresc dumunică Crăciunul, la Kiev, un semn puternic de sfidare a autorităţilor religioase ruse, care sărbătoresc naşterea lui Isus Cristos peste două săptămâni.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Totul se bazează pe politica adversarilor noştri geopolitici, care vizează să împartă Rusia, Rusia istorică”, a denunţat Vladimir Putin într-un interviu din care televiziunea rusă a difuzat de Crăciun un mic fragment.
Vladimir Putin:
— Asmodeo (@Asmodeoinferno) December 25, 2022
In realtà, tutto quello che si sta verificando deriva dalla politica dei nostri avversari geopolitici, volta a smantellare la Russia, la Russia storica.
"Dividi et impera" - hanno sempre provato a farlo, ci stanno provando ora. pic.twitter.com/vkDPOfds3p
”«Dezbină pentru a stăpâni mai bine»: ei au încercat mereu s-o facă, ei încearcă să o facă acum, dar obiectivul nostru este cu totul altul; unirea poporului rus”, a denunţat el.
Preşedintele rus şi-a justificat în mai multe rânduri intervenţia militară în Ucraina prin nevoia de a-i uni pe ucraineni şi ruşi care, în opinia sa, formează acelaşi popor.
Potrivit lui Vladimir Putin, armata rusă ”acţionează în direcţia bună” în Ucraina.
Putin a denunţat din nou poziţia Kievului şi a aliaţilor săi din Occident, care ”refuză negocieri” şi s-a declarat din nou ”pregătit să negocieze cu toţi participanţii la acest proces, pentru (a obţine) rezultate acceptabile”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins, în ultimele luni, eventualitatea unor negocieri cu Moscova în situaţia actuală şi a subliniat că nu vrea să lanseze negocieri cu Rusia ”atât timp cât Putin va fi preşedinte”.
El s-a angajat să recucerească cele patru regiuni ucrainene anexate la sfârşitul lui septembrie de către Rusia - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson -, dar şi Peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.
”SIGUR 100%”
Volodimir Zelenski s-a întors săptămâna aceasta, dintr-o o vizită în Statele Unite, cu o anvelopă în valoatre de 45 de miliarde de dolari reprezentând ajutoare prevăzute în viitorul buget federal american şi, mai ales, cu livrarea viitoare a unui sistem de apărare antiaeriană de tip PATRIOT, pe care Kievul cerea de mai multe săptămâni.
Vladimir Putin subliniază, în acest fragment de interviu difuzat duminică de televiziunea rusă, că vrea să elimine acest echipament de pe câmpul de luptă.
”Bineînţeles, îl vom distruge (cu siguranţă) 100%”, a declarat el, la trei zile după ce a spus că armata sa va găsi ”un antidot” pentru a contracara ”acest sistem destul de vechi”.
Pe teren, o serie de atacuri ruseşti au atins sâmbătă centrul oraşului Herson, în sudul Ucrainei, eliberat la 11 noiembrie după opt lunji de ocupaţie a armatei ruse.
Piaţa din centru şi drumuri adiacente au fost bombardate, un atac soldat cu zece morţii şi 55 de răniţi în Ajunul Crăciunului, un act de ”teroare”, a acuzat Zelenski.
În Ajunul Crăciunului, Rusia a tras 41 de rachete asupra oraşului, potrivit unui buletin al armatei ucrainene.
Vladimir Saldo, şeful administraţei proruse din Herson, a imputat acest atac armatei ucrainene şi a denunţat ”o provocare îngreţoşătoare vizând bineînţăeles să conducă la acuzarea Forţelor armate ale Federaţiei ruse”.
CRĂCIUN LA KIEV
Duminică, în capitala ucraineană Kiev, ortodocşii sărbătoreau Crăciunul, alături de catolici, mai înainte cu două săptămâni faţă de sărbătorile tradiţionale.
”Războiul ne-a adus atâta tristeţe”, declară AFP, într-o biserică, în centrul Kievului, o credincioasă, Olga Stanko.
”Nu putem să rămânem sub influenţa rusă”, declară ea, în contextul în care conflictul militar s-a deplasat, în ultimele săptămâni, pe teren religios.
Ucraina, o ţară a cărei populaţii este majoritar ortodoxă, este împărţită între o biserică aflată în subordinea Patriarhiei de la Moscova - care a anunţat că-şi rupe legăturile cu Rusia, la sfârşitul lui mai, din cauza ofensivei ruse - şi o biserică independentă de tutela rusă.
Această biserică independentă - înfiinţată la sfârşitul lui 2018 - a jurat credinţă Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol, cu sediul la Istanbul.
Potrivit unui sondaj Interfax-Ukraine, realizat în noiembrie, 44% dintre ucraineni declarau că susţin ideea sărbătoririi Crăciunului la 25 decembrie şi nu la 7 ianuarie, data Crăciunului ortodox de rit vechi.
În mesajul său tradiţional de Crăciun, în Piaţa Sfântul Petru, la Roma, Papa Francisc a îndemnat la ”facerea armelor să tacă” pe teritoriul ucrainean.
”Fie ca Domnul să ne pregătească de gesturi concrete de solidaritate pentru a-i ajuta pe cei care suferă şi să le lumineze mintea celor care au puterea de a face să tacă armele şi să pună imediat capăt acestui război smintit”, a declarat Suveranul Pontif.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...