NATO a invitat oficial Suedia şi Finlanda să se alăture Alianţei Nord-Atlantice conduse de SUA, potrivit unei declaraţii a şefilor de stat şi de guvern NATO, miercuri. Secretarul general al alianţei militare, Jens Stoltenberg, a numit invitaţia oficială de aderare trimisă de Suediei şi Finlandei drept o ”decizie istorică”, relatează CNN.
UPDATE - ”Astăzi (n.r. miercuri), liderii NATO au luat decizia istorică de a invita Finlanda şi Suedia să devină membre NATO. Acordul încheiat aseară de Turcia, Finlanda şi Suedia a deschis calea acestei decizii”, a declarat secretarul general Stoltenberg în timpul unei conferinţe de presă organizate în cadrul summitului de la Madrid, miercuri.
El a subliniat că succesul acestui acord se datorează ”muncii grele” întreprinse ”la multe niveluri diferite” pe parcursul a mai ”multor săptămâni”.
De asemenea, şeful NATO a povestit cum au fost purtate două runde de discuţii între oficiali de rang la Bruxelles, sub auspiciile sale, înaintea întâlnirii consecutive de luni dintre preşedintele finlandez Sauli Niinistö, premierul suedez Magdalena Andersson şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Turcia a fost de acord marţi să renunţe la obiecţiile faţă de ofertele de aderare ale celor două state nordice, eliminând un obstacol major în calea aderării lor la NATO.
”Acesta este un acord bun pentru Turcia, este un acord bun pentru Finlanda şi Suedia şi este un acord bun pentru NATO”, a mai spus Stoltenberg.
”Aş dori să mulţumesc Turciei, Finlandei şi Suediei pentru că au acceptat invitaţia mea de a se angaja în negocieri, cu scopul de a găsi o cale unită de urmat”, a evocat el.
Stoltenberg a afirmat că acesta este ”cel mai rapid proces de aderare din istorie” şi a adăugat că se aşteaptă ca progresul rapid să continue.
El a mai spus că cele 30 de ţări membre ale NATO trebuie acum să ratifice individual cererile Finlandei şi Suediei în propriile Parlamente.
În ceea ce priveşte întrebările cu privire la calendarul al procesului de aderare al celor două naţiuni nordice, Stoltenberg a reiterat că Parlamentele celor 30 de membri NATO trebuie să convină aderarea lor, potrivit BBC.
Deşi a precizat că nu poate promite nimic în numele acelor Parlamente, ”mesajul din sală este că în întreaga alianţă există o voinţă puternică de a coopera cu Parlamentele, astfel încât acestea să poată obţine ratificarea cât mai curând posibil”.
Întrebat dacă Ucraina ar putea adera la NATO, Stoltenberg nu a dat un răspuns concret, dar a menţionat că uşa alianţei ”este deschisă”.
Potrivit şefului NATO, accentul este în prezent pe sprijinirea Ucrainei pe câmpul de luptă, deoarece ţara nu numai că luptă pentru propria independenţă, ci şi pentru valorile importante pentru alianţa militară, precum suveranitatea, integritatea teritorială a fiecărei naţiuni şi securitatea.
Aliaţii Ucrainei sunt ”pregătiţi pe termen lung”, a mai subliniat oficialul NATO.
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Astăzi (n.r. miercuri), am decis să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre NATO şi am convenit să semnăm Protocoalele de Aderare”, se arată în declaraţie.
”Aderarea Finlandei şi Suediei le va face mai sigure, NATO va fi mai puternică şi zona euro-atlantică mai sigură. Securitatea Finlandei şi a Suediei este de o importanţă directă pentru Alianţă, inclusiv în timpul procesului de aderare”, se mai precizează în declaraţie.
Astăzi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că, în urma invitaţiei, ”avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de Parlamente; procesul durează întotdeauna, dar mă aştept, de asemenea, să meargă destul de repede, deoarece aliaţii sunt pregătiţi să încerce să grăbească acest proces de ratificare, astfel încât să aibă loc cât mai repede posibil”.
#NATO leaders have just agreed our new Strategic Concept, the blueprint for our Alliance in a more competitive world. #NATOSummit #Madrid https://t.co/asolkHK5I8
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) June 29, 2022
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.