Rusia anunţă luni că există o ”şansă” de soluţionare a crizei ucrainene pe cale diplomatică, în contextul în care Occdentul se teme că tensiuni în centrul cărora se află Ucraina ar putea degenera într-un război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Există o şansă să ajungem la un acord cu partenerii noştri în subiecte-cheie sau este vorba despre o tentativă de a ne antrena în negocieri fără sfârşit?”, l-a întrebat preşedintele rus Vladimir Putin pe şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

”Ca şef al Ministerului de Externe, trebuie să spun că există mereu o şansă”, a răspuns ministrul, într-un interviu cu Vladimir Putin, transmis la televiziune.

Ocaziile de a dialoga ”nu s-au epuizat, (dar) nu trebuie să dureze la nesfârşit”, a adăugat Lavrov.

El a adăugat că Moscova este ”pregătită să asculte contrapropuneri serioase” şi eventual ”să continue şi să mărească” aceste oportunităţi.

Aceste declaraţii au loc cu o zi înaintea unei vizite la Moscova a cancelarului german Olaf Scholz, ultimul dntr-o serie de lideri europeni, care efectuează această vizită cu scopul de a dezamorsa criza ucraineană.

Occidentul acuză Rusia de faptul că a comasat peste 100.000 de militari la frontiera Ucrainei, în vederea unei invazii pe care Statele Unite o prezintă drept ”iminentă”.

Moscova dezminte orice voinţă belicoasă, însă condiţionează orice dezescaladare de o listă de revendicări, între altele asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO - o revendicare respinsă atât de către Kiev, cât şi de Occident drept ”inacceptabilă”.

Mai multe serii de negocieri au avut loc, în ultmele săptămâni, însă ele nu au permis să se ajungă la un compromis.

DISCUŢIE ”POZITIVĂ”

Ministrul ucrainean al Apărării a salutat, la rândul său, luni, o discuţie ”pozitivă” cu omologul său belarus, pe fondul unor temeri cu privire la o invazie rusă a Ucrainei - prin Belarus, un aliat al Moscovei.

”Eu o consider un semnal pozitiv şi un prim pas către o cooperare fructuoasă”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul ucrainean Oleksii Rejnikov faţă de această convorbire la telefon, în contextul în care Belarusul participă, în prezent, la exerciţii militare comune cu Rusa în apropierea frontierei Ucrainei.

Bursa şi deviza ruse, dar şi preţul gazelor naturale au primit cu entuziasm, luni după-amiaza, declaraţiile Rusiei cu privire la existenţa unei ”şanse” de soluţionare a crizei ucrainene pe cale diplomatică.

Preţul ”futures” al gazelor naturale a crescut imediat cu 3%, după ce a înregistrat recorduri istorice de luni de zile - o situaţie pe care unii acuză Moscova că a întreţinut-o.

Principalul indice al Bursei de la Moscova, RTS (denominat în dolari), care a scăzut cu 5% luni dimineaţa, a crescut şi a recuperat aproape toate pierderile de luni, limitându-le le aproape 1% de la deschidere, în pofida faptului că a pierdut 9% de la începutul anului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.