Salvatorii săpau sâmbătă printre dărâmături pentru a găsi supravieţuitori sub casele prăbuşite în satele izolate din munţii Atlas din Maroc, în urma celui mai devastator cutremur din ultimele şase decenii, care a ucis peste 2.000 de persoane şi a lăsat mulţi oameni fără adăpost, relatează Reuters.
UPDATE - Ministerul de Interne din Maroc a anunţat sâmbătă seara un nou bilanţ: 2.012 persoane au fost ucise şi 2.059 rănite, dintre care 1.404 sunt în stare critică.
Supravieţuitorii îşi petrec noaptea în aer liber în Munţii Atlas, după ce seismul a distrus case şi sate întregi, având cel mai ucigător bilanţ din ultimele şase decenii.
Localnicii încă mai căutau supravieţuitori îngropaţi pe versanţi, unde casele din cărămidă de lut, piatră şi lemn brut au fost puse la pământ. Vechiul oraş istoric Marrakech a suferit, de asemenea, pagube importante.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Cutremurul care s-a produs vineri seara târziu a avariat clădiri istorice din Marrakech - cel mai apropiat oraş de epicentru - dar cele mai multe victime au fost raportate în zonele muntoase din sud.
Ministerul de Interne a declarat că 1.305 persoane au fost ucise şi 1.832 rănite în urma cutremurului. Seismul a avut, potrivit institutului american de monitorizare geologică USGS o magnitudine de moment 6,8 şi s-a produs la o adâncime de numai 18,5 kilometri, în timp ce epicentrul său a fost localizat la 72 km sud-vest de Marrakech.
Marocul a declarat trei zile de doliu naţional, timp în care drapelul naţional va fi arborat la jumătate de catarg în toată ţara, a anunţat sâmbătă Curtea regală.
Forţele armate marocane vor desfăşura echipe de salvare pentru a furniza în zonele afectate apă potabilă curată, provizii alimentare, corturi şi pături, a adăugat aceasta.
Cutremurul, care a avut loc în jurul orei 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), a afectat o porţiune din lanţul muntos Atlas. Undele seismice au fost resimţite până la Huelva şi Jaen, în sudul Spaniei.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că peste 300.000 de persoane au fost afectate în Marrakech şi în zonele învecinate.
CUTREMURELE DE MICĂ ADÂNCIME, MAI PERICULOASE
Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 18,5 km, ceea ce-l face mai distructiv decât cutremurele mai adânci de aceeaşi magnitudine. A fost cutremurul cu cele mai multe victime din Maroc din 1960, când s-a estimat că un seism a provocat moartea a cel puţin 12.000 de persoane.
"Cutremurele de mică adâncime sunt în mod normal mai distructive", a declarat Mohammad Kashani, profesor asociat de inginerie structurală şi cutremure la Universitatea din Southampton. El a comparat scenele de după cutremur cu imaginile din Turcia din februarie: "Zona este plină de clădiri vechi şi istorice, care sunt în principal din zidărie. Structurile din beton armat prăbuşite pe care le-am văzut erau fie vechi, fie sub standarde", a spus profesorul.
Turcia, unde cutremurele puternice din februarie au ucis peste 50.000 de persoane, s-a numărat printre ţările care şi-au exprimat solidaritatea şi s-au oferit să ofere sprijin.
Algeria, care a rupt legăturile cu Marocul în 2021 după escaladarea tensiunilor dintre cele două ţări din cauza conflictului din Sahara Occidentală, a declarat că va deschide spaţiul aerian pentru zborurile umanitare şi medicale.
CITEȘTE ȘI Papa îşi exprimă "profunda solidaritate" cu Marocul după cutremur. Comunitatea internaţională se mobilizează pentru a ajuta RabatulMarrakech urma să găzduiască reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale începând cu 9 octombrie.
"În acest moment ne concentrăm exclusiv asupra poporului marocan şi a autorităţilor care se confruntă cu această tragedie", a declarat un purtător de cuvânt al FMI.
IMAGINILE DEZASTRULUI
În satul Amizmiz, în apropiere de epicentru, salvatorii scotoceau printre dărâmături cu mâinile goale. Zidăria căzută a blocat străzile înguste. În afara unui spital, 10 cadavre zăceau acoperite cu pături, în timp ce rudele îndurerate stăteau în apropiere.
"Când am simţit pământul tremurând sub picioarele mele şi casa înclinându-se, m-am grăbit să-mi scot copiii afară. Dar vecinii mei nu au putut", povesteşte Mohamed Azaw. "Din păcate, nu a fost găsit nimeni în viaţă din acea familie. Tatăl şi fiul au fost găsiţi morţi, iar pe mamă şi pe fiică le caută în continuare", spune localnicul.
Bucăţi de covor şi de mobilier ies dintre dărâmături. O coadă lungă s-a format în faţa singurului magazin deschis, în timp ce oamenii caută provizii. Subliniind provocările cu care se confruntă salvatorii, bolovani căzuţi au blocat un drum de la Amizmiz la un sat din apropiere.
Aproape toate casele din zona Asni, aflată la 40 km sud de Marrakech, au fost avariate, iar sătenii se pregăteau să îşi petreacă noaptea afară. Alimentele erau puţine, deoarece acoperişurile s-au prăbuşit peste bucătării.
Distressed woman recording, her entire village being destroyed in the Atlas mountains, Morocco#Morocco #deprem #المغرب #مراكش #moroccoearthquake #earthquake #moroccosismo #strongearthquake #marrakesh #marrakech #Marrakesh #زلزال #sismos #Sismo pic.twitter.com/aPcN61wXyg
— Shadab Javed (@JShadab1) September 9, 2023
Imagini de pe camerele stradale de luat vederi din Marrakech arată momentul în care pământul a început să se cutremure. Oamenii s-au uitat brusc în jur şi au sărit în sus, iar alţii au fugit să se adăpostească pe o alee şi apoi au fugit înapoi în timp ce praful şi resturile se rostogoleau în jurul lor.
BREAKING: A 6.8 magnitude earthquake hit Morocco late Friday night, leading to at least 296 deaths and over 150 injuries. The damage is far-reaching, impacting rural, mountain areas and the historic city of Marrakech alike.
— Los Angeles Magazine (@LAmag) September 9, 2023
Reported CCTV footagepic.twitter.com/MgOWjQKYF9
În Marrakech, unde s-a confirmat moartea a 13 persoane, locuitorii şi-au petrecut noaptea în aer liber, temându-se să se întoarcă acasă, în timp ce răniţii au sosit din zonele învecinate pentru a primi îngrijiri. În inima oraşului vechi, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, minaretul unei moschei a căzut în Piaţa Jemaa al-Fna.
Imagini difuzate de televiziunea de stat din zona Moulay Ibrahim, la aproximativ 40 km sud de Marrakech, au arătat zeci de case prăbuşite la poalele unui munte, iar locuitorii săpau morminte în timp ce grupuri de femei stăteau în stradă.
ALERTE #Maroc: un village situé à 60km de #Marrakech a été totalement détruit, il reste que la mosquée qui est intacte. #marrakech #tremblementdeterre #earthquake #Marocco
— Les Spectateurs (@les_spectateurs) September 9, 2023
Pour rester informé, suivez @les_spectateurs pic.twitter.com/RsqjKQYgUh
Oamenii din capitala Rabat, aflată la aproximativ 350 km nord de Ighil, şi din oraşul de coastă Imsouane, la aproximativ 180 km spre vest, şi-au părăsit, de asemenea, casele, temându-se de un cutremur mai puternic.
În Casablanca, la 250 km nord de Ighil, oamenii care şi-au petrecut noaptea pe străzi erau prea speriaţi pentru a se întoarce în case.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...