Emmanuel Macron le-a cerut celor aproximativ 60 de conducători şi actori în domeniul high-tech la nivel mondial pe care i-a invitat la Palatul Elysée, inclusiv lui Mark Zuckerbeg (Facebook), să se angajeze în favoarea unui ”bine comun” precum situaţia socială, mediul şi lupta împotriva inegalităţilor, înaintea unui summit intitulat "Tech for Good", relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu această ocazie, mai multe grupuri au anunţat decizii, inclusiv grupurile Uber şi Deliveroo - care le vor oferi şoferilor lor şi celor care fac curse în Europa o protecţie socială privată - dar şi IBM - care va angaja 1.400 de persoane în Franţa.

Înaintea unei mese cu uşile închise, şeful statului le-a adresat câteva cuvinte, în engleză, invitaţilor săi, reuniţi în grădina palatului - Satya Nadella (Microsoft), Dara Khosrowshahi (Uber), Ginni Rometty (IBM), Bill McDermott (SAP), Alex Karp (Palantir), dar şi unor conducători francezi ( între altele Free, Orange, Les Echos, RATP, SNCF, Sanofi, BNP Paribas, Thales, OpenClassrooms), în prezenţa preşedintelui Rwandei Paul Kagame.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Nu este o masă gratuită”, a spus el zâmbind.

”Aştept de la voi discuţii deschise şi directe, pentru a vedea cum să facem mai mult în vederea îmbunătăţirii situaţiei sociale, inegalităţilor, modificărilor climatice şi soluţionării tuturor acestor probeleme colective”.

”Nu putem fi «pasageri clandestini» ai colectivităţii, cu toate că facem afaceri bune”, a lansat Macron.

El a dat asigurări că va aborda cu ei ”toate subiectele”, inclusiv probleme de fiscalitate, în contextul în care Franţa este fermă la Bruxelles, unde cere să li se impună mai multe taxe giganţilor în domeniul digital.

Parisul se află totodată în proces cu Google, în vederea unei ajustări fiscale în valoare de peste un miliard de euro.

Summitul organizat de Palatul Elysée - care urmează să antreneze o serie de anunţuri, mai ales în domeniul formării şi protecţiei sociale - are loc în plină intensificare a criticilor la adresa giganţilor Internetului cu privire la piratarea datelor, ştiri false, unor comportamente de ”predator” sau evaziunea fiscală.

Este vizat mai ales Facebook, al cărui CEO Mark Zuckerberg, interogat deja în Congresul american, a fost nevoit să prezinte scuze, marţi, în Parlamentul European (PE), din cauza lipsei protecţiei datelor utilizatorilor săi, după scandalul firmei britanice Cambridge Analytica.

Tânărul antreprenor urmează să fie primit de Emmanuel Macron joi seara într-o întâlnire tête-à-tête.

Considerat un prieten al întreprinderilor, în urma deciziilor fiscale avantajoase - reducerea impozitului pe avere şi valoarea adăugată -, preşedintele francez şi-a multiplicat reuniunile cu şefi de întreprinderi după ce a fost ales, cu scopul de a le cere să investească în Franţa şi să apere mediul înconjurător.

Macron a îndemnat marţi întreprinderi să angajeze tineri din cartiere de periferie defavorizate.

”CATALIZATOR”

”Am anunţat întrerpinderile că organizăm acest summit acum câteva luni, cerându-le să aducă ceva, iar deciziile lor, care uneori întârziau de mult timp, s-au cristalizat. Acest tip de summit este un catalizator: preşedintele exercită o greutate politică, sediile din Statele Unite validează anunţurile. Asta îi antrenează pe ceilalţi, patronii nu vor să fie mai prejos ca vecinii lor”, afirmă consilieri de la Elysée.

Toţi participă joi după-amiaza, la Matignon, la ateliere consacrate viitorului muncii, diversităţii şi educaţiei, în prezenţa mai multor miniştri, după care summitul va fi închis de premierul Edouard Philippe.

Tot atunci, Emmanuel Macron il primeşte tête-à-tête, în afară de CEO-ul Facebook, pe cei ai IBM, Uber şi Microsoft.

Cea mai mare parte a invitaţilor se reîntâlnesc joi la VivaTech, la Porte de Versailles, un eveniment internaţional la care sunt aşteptate mii de startup-uri şi aproximativ 80.000 de vizitatori.

Emmanuel Macron, care a susţinut acest crearea acestui eveniment pe când era ministru al Economiei, urmează să susţină cu această ocazie un discurs joi dimineaţa, după care va pleca la Sankt Petersburg,

Există ”un efect de modă a acestui preşedinte tânăr care reformează ţara. Însă întreprinderile ştiu că au o problemă de reputaţie care poate lua o dimensiune economică”, apreciază Elysée.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.