Autorităţile sanitare din Gaza au declarat că forţele israeliene au împuşcat joi peste 100 de palestinieni în timp ce aşteptau livrarea ajutoarelor, dar Israelul afirmă că decesele s-au produs în contextul aglomeraţiei create la sosirea camioanele cu ajutoare, spunând că oamenii s-au călcat în picioare, relatează Reuters. Casa Albă a calificat incidentul drept ”tragic şi îngrijorător”. Emiratele Arabe Unite au cerut o anchetă independentă în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Cel puţin 112 persoane au fost ucise şi peste 280 au fost rănite în incidentul din apropierea oraşului Gaza, au declarat oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii.
Pierderea de vieţi în rândul civililor a fost cea mai mare din ultimele săptămâni. Hamas a afirmat că incidentul ar putea pune în pericol discuţiile din Qatar care vizează o încetare a focului şi eliberarea ostaticilor israelieni pe care îi deţine. Întrebat dacă crede că acest incident va complica discuţiile, preşedintele american Joe Biden a spus: „Ştiu că le va complica”
Medicii din Gaza au relatat că nu au putut face faţă valului de răniţi grav, în timp ce numărul morţilor în aproape cinci luni de război a depăşit 30.000, potrivit autorităţilor palestiniene din domeniul sănătăţii.
Israelul a contestat varianta oferită de oficialii din Gaza, condusă de Hamas, care a fost bombardată de forţele israeliene de luni de zile în urma atacului mortal al grupării militante palestiniene în sudul Israelului, pe 7 octombrie.
Conform armatei israeliene, camioanele au fost operate de contractori privaţi, ca parte a unei operaţiuni de ajutor pe care a supravegheat-o în ultimele patru nopţi
Un oficial israelian a afirmat că au avut loc două incidente, la sute de metri unul de celălalt. În primul, zeci de persoane au fost ucise sau rănite în timp ce încercau să ia ajutoare din camioane şi au fost călcaţi în picioare.
El a susţinut că a avut loc un al doilea incident, ulterior, când camioanele au plecat. Unii oameni din mulţime s-au apropiat de trupe care s-au simţit ameninţate şi au deschis focul, ucigând un număr necunoscut într-un „răspuns limitat”, a spus el. El a respins numărul victimelor furnizat de autorităţile din Gaza, dar el nu a dat nicio cifră.
Într-o informare ulterioară, purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a mai declarat că zeci de persoane au fost călcate în picioare sau au fost rănite într-o luptă pentru a lua provizii de pe camioane.
El a spus că tancurile care escortau camioanele au tras ulterior focuri de avertizare pentru a dispersa mulţimea şi s-au retras când evenimentele au început să scape de sub control. „Niciun atac al IDF nu a fost efectuat împotriva convoiului de ajutor”, a spus el.
„IDF a fost acolo, desfăşurând o operaţiune umanitară pentru a securiza coridorul umanitar şi a permite convoiului de ajutor să ajungă la punctul de distribuţie desemnat”, a relatat el.
Departamentul de Stat al SUA a declarat încearcă să obţină de urgenţă informaţii despre incident, la fel şi Ministerul de Externe francez.
 
CASA ALBĂ CALIFICĂ INCIDENTUL DREPT ”ÎNGRIJORĂTOR” ŞI ”TRAGIC”
 
Hamas a emis o declaraţie prin care respinge varianta israeliană privind incidentul.
Acesta a spus că Ministerul Sănătăţii a prezentat dovezi „de netăgăduit” privind „tirul direct asupra cetăţenilor, inclusiv împuşcături în cap care vizează uciderea imediată, în plus faţă de mărturiile tuturor martorilor care au confirmat că au fost vizaţi cu foc direct, fără a reprezenta nicio ameninţare pentru armata de ocupaţie”.
Casa Albă a transmis că Biden a discutat despre „incidentul tragic şi îngrijorător” cu liderii Egiptului şi Qatarului, precum şi modalităţi de a asigura eliberarea ostaticilor israelieni şi o încetare a focului de şase săptămâni.
Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că a fost un „masacru urât” al Israelului, iar purtătorul de cuvânt al ministerului francez de externe, Christophe Lemoine, a declarat că Israelul este responsabil, conform legislaţiei internaţionale, de protejarea distribuirii ajutoarelor către civili.
Un videoclip distribuit pe reţelele de socializare, a cărui locaţie a putut-o verifica Reuters, a arătat camioane încărcate cu multe cadavre, precum şi oameni răniţi.
Un altul, pe care Reuters nu l-a putut verifica, a arătat oameni având urme de sânge transportaţi într-un camion, cadavre acoperite cu pânză şi medici care tratau pacienţi răniţi pe podeaua spitalului.
"Nu vrem astfel de ajutor. Nu vrem ajutor şi gloanţe împreună. Sunt mulţi martiri", afirmă un bărbat într-unul dintre videoclipuri.
Pentagonul şi-a exprimat îngrijorarea, dar a refuzat să atribuie vreo vină.
 „Acestea sunt fiinţe umane care încearcă să se hrănească”, a declarat generalul-maior al forţelor aeriene Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, într-un briefing de presă. „Cu toţii ne uităm şi spunem: „Ce s-a întâmplat aici”?”.
 
EMIRATELE ARABE UNITE AU CERUT O ANCHETĂ INDEPENDENTĂ
Emiratele Arabe Unite au cerut o anchetă independentă şi transparentă în acest caz.

Emiratele Arabe Unite au cerut, de asemenea, „pedepsirea celor responsabili” şi şi-au exprimat „îngrijorarea profundă faţă de catastrofa umanitară care se exacerbează în Fâşia (Gaza) şi care ameninţă cu pierderea în continuare a vieţilor civili nevinovaţi”, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul de Externe al ţării. 

Ministerul a adăugat că „prioritatea imediată este de a pune capăt escaladării operaţiunilor militare şi de a obţine o încetare imediată a focului”.

ONU CONDAMNĂ INCIDENTUL

Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a condamnat incidentul.

„Civilii disperaţi din Gaza au nevoie de ajutor urgent, inclusiv cei din nordul aflat sub asediu, unde Naţiunile Unite nu au reuşit să livreze ajutoare în mai mult de o săptămână”, a declarat Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, într-un comunicat.

Reprezentanţi ai ONU nu au fost prezenţi în timpul incidentului, dar organizaţia a cerut o anchetă, a spus Dujarric. Guterres a declarat joi mai târziu că decesele vor necesita o investigaţie eficientă şi independentă.

Guterres a spus că este, de asemenea, „îngrozit” de numărul de locuitori din Gaza ucişi în război. 

Ministerul Sănătăţii din zonă a anunţat joi că numărul morţilor a depăşit 30.000, cu peste 70.000 răniţi. 

„În mod tragic, un număr necunoscut de oameni zac sub dărâmături”, potrivit declaraţiei ONU.

ONU a reiterat apelurile pentru o încetare umanitară imediată a foculu şi eliberarea necondiţionată a tuturor ostaticilor israelieni din Gaza.

 
NUMĂRUL DECESELOR ÎN GAZA AJUNGE LA 30.000
 
Autorităţile sanitare palestiniene au declarat că acum 30.035 de palestinieni au fost confirmaţi ucişi şi peste 70.000 de răniţi în ofensiva Israelului, lansată după atacul din 7 octombrie, în care Israelul a declarat că oamenii înarmaţi Hamas au ucis 1.200 de persoane şi au răpit 253.
O mare parte din Gaza a fost redusă la ruine şi cea mai mare parte a populaţiei sale de 2,3 milioane au fost strămutate din casele lor cel puţin o dată.
Livrările de ajutoare în nordul Gazei au fost rare şi haotice, trecând prin zone militare mai active într-o zonă în care ONU spune că mulţi mor de foame, cu videoclipuri care arată mulţimi disperate în jurul camioanelor de aprovizionare.
ONU şi alte agenţii de ajutor s-au plâns că Israelul le-a blocat sau restricţionat încercările de a primi ajutor. Israelul neagă că a impus orice restricţie asupra ajutorului umanitar.
Philippe Lazzarini, şeful agenţiei ONU de ajutor palestiniene UNRWA, a declarat reporterilor de la Ierusalim că furnizarea de ajutor în Gaza în ansamblu s-a redus la jumătate din ianuarie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.