Coreea de Nord a tras joi ”două proiectile neidentificate”, a anunţat armata sus-coreeană, în contextul în care negocierile în domeniul nuclear între Phenian şi Washington rămân în impas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Două proiectile au fost trase către est, din provincia Hamgyong de Sud şi au căzut în Marea Japoniei, a anunţat într-un comunicat Statul Major sud-coreean.

Acest tir a fost efectuat la ora locală 16.59 (9.56, ora României), cu ocazia Thanksgiving - o mare sărbătoare publică în Statele Unite.

El intervine de asemenea cu o zi înaintea marcării unui an de la primul tir al rachetei balistice Hwasong-15 - capabilă să atingă, potrivit unor experţi, întregul teritoriu continental american.

”Tirurile repetate de rachete balistice ale Coreei de Nord constituie o sfidare gravă nu doar la adresa ţării noastre, ci şi a comunităţii internaţionale”, a declarat pentru presă premierul japonez Shinzo Abe.

Ultima serie de tiruri efectuate de Coreea de Nord a avut loc în urmă cu aproape o lună. Phenianul afirma atunci că a procedat la două tiruri, cu un ”lansator de rachete multiple de foarte mare dimensiune”.

Tirul de joi ar fi similar celui efectuat luna trecută, potrivit Statului Major sud-coreean, care a precizat că proiectilele au parcurs 380 de kilometri şi atins o altitudine maximă de 97 de kilometri.

În virtutea rezoluţiilor ONU, Phenianul nu are dreptul să procedeze la tiruri de rachete balistice.

NELINIŞTE ÎN COREEA DE NORD

În urma spectaculoasei destinderi din 2018 în peninsulă, negocieri între Statele Unite şi Coreea de Nord se află într-un punct mort după fiascoul celui de-al doilea summit, la Hanoi, în februarie, între Donald Trump şi Kim Jong Un.

Cele două ţări nu au reuşit să se înţeleagă asupra unei desfiinţări a programului nuclear nord-coreean în schimbul unei ridicări a sancţiunilor economice internaţionale.

Alte discuţii bilaterale, la începutul lui octombrie în Suedia, la un nivel inferior, s-au încheiat de asemenea cu un impas.

Phenianul a dat ultimatum Washingtonului până la sfârşitul lui 2019 să-i prezinte altă ofertă şi a ameninţat în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni, că se retrage din aceste discuţii.

”Coreea de Nord este tot mai neliniştită odată cu apropierea acestui termen-limită”,declară Shin Beom-chul, de la Institutul Asan de Studii Politice de la Seul.

”De aceea a procedat ea la aceste provocări, este modul nord-coreean tipic de a obţine mai multe concesii din partea Statelor Unite”, apreciază el.

La jumătatea lui noiembrie, Statele Unite şi Coreea de Sud auanunţat amânarea unor manevre aeriane comune în vederea favorizării dialogului cu Coreea de Nord.

Săptămâna trecută, emisarul american pentru Coreea de Nord Stephen Biegun a îndemnat Phenianul să reia negocierile cu privire la dezarmarea sa nucleară la un nivel mai înalt decât în prezent, avertizând că altfel ţara riscă ”să piardă o oportunitate”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.