Tânărul lider conservator Sebastian Kurz, în vârstă de 33 de ani, a obţinut o victorie în alegerile austriece de duminică, potrivit proiecţiilor, care semnalează probabila întoarcere a acestuia la Cancelarie, într-un peisaj politic bulversat de o derută a extremei drepte şi plebiscitul Verzilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La patru luni după ce a fost răsturnat de la putere de răsunătorul scandal Ibizagate, Kurz şi-a câştigat pariul - partidul său conservator obţine 37,3% din sufragii, îmbunătăţindu-şi scorul din 2017 cu aproape şase puncte procentuale, potrivit proiecţiilor televiziunii publice ORF.

Primul său Guvern, format în 2017 împreună cu partidul de extremă dreapta FPÖ, nu a rezistat unor dezvăluiri compromiţătoare cu privire la liderul FPÖ şi totdată nunărul doi în Guvern. El a făcut implozie în mai, după 18 luni de mandat, antrenând aceste alegeri anticipate.

Austriecii au sancţionat FPÖ din cauza acestui scandal, care a pătat imaginea ţării, iar partidul naţionalist ar pierde aproximativ zece puncte procentuale faţă de scrutinul din 2017 şi ar fi creditat cu 16% din voturile exprimate. El se clasează după social-democraţi, care se clasează pe locul doi, cu aproximativ 22% din voturi.

În urma unei campanii în care mizele legate de mediu au înlocuit problema migraţiei, care a dominat alegerile legislative din 2017, Verzii înregistrează o ascensiune fulgerătoare. Ei au ieşit din Parlament, după ce nu au trecut de pragul de 4% în urmă cu doi ani, dar se întorc în Legislativ triumfători, cu 13-14% din voturile exprimate, potrivit proiecţiilor.

Partidul liberal Neos este a cincea formaţiune care intră în noul Parlament, diind creditată cu 7% din sufragii.

Fostul cancelar Kurz se pregăteşte acum de negocieri aprinse, în căutarea unor aliaţi cu care să guverneze.

Potrivit proiecţiilor, Kurz ar avea posibilitatea aritmetică să formeze o coaliţie cu social-democraţii, cu extrema dreaptă sau cu Verzii - trei opţiuni ce se anunţă riscante pentru tânărul lider, care le-a promis austriecilor o revenire la stabilitate.

De-a lungul întregii campanii electorale, fostul cancelar s-a abţinut să-şi exprime preferinţa, pentru a-şi păstra un maxim de marjă de manevră.

ALBASTRU SAU VERDE?

Mai multe figuri influente din cadrul ÖVP exercită presiuni în culise, pentru ca el să studieze serios o revenire la alianţa cu stânga, o formulă care a guvernat Austria timp de 44 de ani, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Însă fostul cancelar ştie că ar pierde în popularitate în rândul alegătorilor, care nu vor să mai audă de acest ”cuplu bătrân”, uzat de dezacorduri şi ianmiciţii personale.

”Albaştii”, culoarea FPÖ, au fost sancţionaţi prin vot din cauza haosului provocat prin scandalul Ibizagate, căruia i s-au adăugat, în ultimele zile de campanie, suspiciuni cu privire la o deturnare de fonduri în partid.

Eforturile noului lider al formaţiunii, Norbert Hofer, de a face uitate derapajele predecesorului său, Heinz-Christian Strache, nu au dat rezultat, iar formaţiunea de extremă dreapta pare că se află într-o poziţie nefavorabilă să propună o nouă alianţă conservatorilor.

Liderii dreptei şi extremei drepte se afişau drept un model al unei coaliţii care putea fi duplicată la nivelul Uniunii Europene, unde partidele naţionaliste şi-au multiplicat succesele electorale în ultimii ani.

Strache a fost nevoit să demisioneze din toate mandatele după difuzarea unei înregistrări video filmată cu camera ascunsă la Ibiza, care dezvăluie discuţii compromiţătoare. El îi explica unei femei care s-a prezentat drept nepoata unui oligarh rus, cum să finanţeze FPÖ în mod ocult.

Acuzaţiile de deturnare de fonduri cu privire la care anchetează justiţia îl vizează şi pe Strache, suspectat că a folosit banii partidului pentru a-şi acoperi cheltuielile personale.

După ce subiectele de mediu au eclipsat tematica migraţiei în campania electorală, Kurz a început o apropiere în vederea unui program guvernamental comun cu Verzii.

Verzii guvernează deja în mai multe landuri împreună cu conservatorii şi intenţionează să participe, pentru prima oară, la un Guvern federal.

Însă sunt necesare multe concesii, de o parte şi de alta, mai ales pe tema mediului şi imigraţiei, dar acest scenariu îi lasă pe mulţi observatori sceptici. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.