Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău informează că a declarat persona non grata un reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Măsura, sugerată ministrului Nicu Popescu de premierul Dorin Recean, a fost comunicată miercuri ambasadorului Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, care a fost convocat la sediul MAEIE şi vine în urma scandalului legat de intenţia liderului din republica rusă Tatarstan de a veni în Găgăuzia.
UPDATE -. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat miercuri după-amiază la sediul Ministerului de Externe de la Chişinău şi i s-a comunicat că unul dintre diplomaţii Ambasadei va fi expulzat.
Potrivit MAEIE, diplomatul rus a fost declarat persona non-grata pentru acţiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961).
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Şeful diplomaţiei din Republica Moldova, Nicu Popescu, a dispus miercuri convocarea de urgenţă la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pe care l-ar putea informa că un diplomat al ambasadei pe care o conduce este declarat persona non grata, după ce premierul Dorin Recean a sugerat o astfel de decizie în urma incidentului de luni cu liderul Republicii ruse Tatarstan, relatează presa locală.
Potrivit TV8, în şedinţa de guvern de miercuri, premierul Dorin Recean a dat indicaţii către Ministerul de Interne şi către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene să le fie retrase acreditările speciale pe care le au pentru aeroport doi angajaţi ai Ambasadei Federaţii Ruse de la Chişinău, iar unul dintre aceştia să fie, eventual, declarat persona non grata.
„Luni, patru cetăţeni, unii dintre ei pretinzând că sunt religioşi, au încercat să vină la Chişinău să se implice în alegeri şi politica locală. Cetăţenii care temporar sunt deputaţi şi invită aici pe acei care ajută la uciderea copiilor, femeilor, în Ucraina, nu au ce căuta aici. Moldova nu se asociază cu războiul. Moldova nu trebuie asociată cu aceste atrocităţi.(...) Nu vom accepta ca cineva să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova. Celor care cheamă agresorii în Moldova, indiferent dacă au temporar statut de deputat, le recomand să nu o mai facă. Mulţumesc Poliţiei de Frontieră care şi-a făcut bine meseria”, a spus premierul Dorin Recean în sedinţa de guvern.
„Celor doi reprezentanţi ai Ambasadei Ruse să li se retragă acreditarea de la Aeroport”, a cerut Recean. „Vedeţi, domnule vicepremier, dacă unul din ăştia doi nu merită să fie deportat”, a adăugat premierul moldovean adresându-i-se ministrului de externe, care are rang de vicepremier.
După şedinţa Cabinetului de miniştri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit cu precizări. El a spus că Ministerul de Externe de la Chişinău urmează să îl convoace miercuri pe ambasadorul Rusiei, Oleg Vasneţov.
„Anunţul premierului, în contextul retragerii de la doi funcţionari ai Ambasadei Federaţiei Ruse a cartelelor de acreditare se referă la faptul că aceştia au avut un comportament necorespunzător în cazul legat de liderul Tatarstanului. Premierul a evidenţiat că acest comportament necorespunzător din partea unor funcţionari străini în raport cu autortităţile noastre nu este tolerat, respectiv anunţul se referă la faptul că acestor funcţionari ai Ambasadei Federaţiei Ruse urmează să li se retragă cardurile de acces pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău”, a explicat Daniel Vodă.
Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că premierul Dorin Recean a vorbit despre necesitatea examinării declărării ca persona non-grata a unui oficial de la Ambasada Federaţiei Ruse, ca urmare a acestui comportament necorespunzător.
„MAEIE convoacă, astăzi, pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a-l informa despre decizia autorităţilor noastre pe cazurile prenotate şi a aduce la cunoştinţă încă o dată despre inadmisibilitatea unui astfel de comportament la adresa autorităţilor noastre”, a adăugat Daniel Vodă.
Liderul Tatarstanului a publicat un video la 17 aprilie în care anunţa că se află pe Aeroportul Internaţional Chişinău, dar se plângea că autorităţile moldoveneşti nu i-au permis intrarea pe teritoriul ţării.
Rustam Minnihanov urma să participe la un prim aşa-zis Congres internaţional al diplomaţiei populare „Prietenia popoarelor 2023”, care se desfăşura luni la Comrat, în Găgăuzia.
„Dragi prieteni, suntem la Chişinău. Acum am aterizat la invitaţia lui Victor Petrov şi Aleksandr Suhodolski, care recent ne-au vizitat republica. Aveam planificat un program amplu, dar autorităţile Moldovei au decis că nu putem să vă vizităm ţara”, a declarat liderul Tatarstanului, potrivit NewsMaker.
Victor Petrov este candidat la funcţia de başcan (lider regional) al Găgăuziei, regiunea semiautonomă a Moldovei, care se pregăteşte de alegeri regionale.
Poliţia de Frontieră a confirmat ulterior că liderului Tatarstanului i s-a refuzat intrarea în Republica Moldova.
Refuzul autorităţilor moldoveneşti privind intrarea în ţară a liderul Tatarstanului este „un alt pas neprietenesc” faţă de Rusia, a reacţionat, de la Moscova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.