Statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi-au dat joi acordul în vederea impunerii unor taxe vamale prohibitive importurilor de produse agricole ruseşti - în prezent larg scutite -, cu scopul de a reduce venituri care permit Moscovei să-şi finanţeze războiul în Ucraina, relatează AFP.
În practică, această decizie - validată de către miniştrii europeni ai Comerţului reuniţi la Bruxelles - înseamnă impunerea unor taxe dure - începând de la 1 iulie - cerealelor, oleaginoaselor şi derivatelor acestora, între alte produse, care sunt taxate slab sau deloc în importurile europene, se arată într-un comunicat.
Această măsură - propusă în martie de Bruxelles - vizează o îndiguire a resurselor financiare ruse, să ”oprească exportul ilegal al cerealelor furate din Ucraina” şi să împiedice Moscova să ”destabilizeze” pieţele agricole, a anunţat comisarul eurpean însărcinat cu Comerţul, Valdis Dombrovskis.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În contextul unei creşteri - considerabile - a importurilor de cereale ruseşti în UE în 2023, ”aceste tarife prohibitive le vor face neviabile pe plan comercial” şi vor conduce la o întrerupere de facto, anunţa el.
Produsele agricole din Belarus, un aliat apropiat al Moscovei, urmează să fie de asemenea vizate.
În schimb, această măsură nu priveşte tranzitul prin UE al cerealelor şi altor produse agricole destinate unor ţări terţe din Africa sau Orientul Mijlociu, în vederea ”apărării securităţii alimentare mondiale”.
Nici îngrăşămintele ruseşti nu sunt ţintite.
Rusia a exportat 4,2 milioane de tone de cereale, oleaginoase şi produse derivate către UE în 2023, în valoare de 1,3 miliarde de euro.
UE a importat 1,5 milioane de tone de cereale în 2023, faţă de 960.000 de tone în 2022, pe fondul unei ”explozii” a producţiei ruseşti în sezonul trecut.
Importul de cereale ruseşti - cu mult inferior volumului importat din Ucraina - constituie o parte infimă - de aproape 1% - din piaţa europeană.
”OBLIGAŢIE MORALĂ”
”Chiar dacă Rusia rămâne un furnizor relativ modest al UE, ea este unul dintre principalii producători şi exportatori mondiali şi este în măsură să-şi reorienteze volume importante către UE, cu scopul de a perturba piaţa”, avertizează Consiliul European.
”În plus, există probe că Rusia îşi însuşeşte în prezent în mod ilegal cantităţi mari (de cereale şi oleaginoase) din teritoriile ucrainene pe care le ocupă şi le exportă ca pe pretinse produse ruseşti”, acuză el.
În virtutea reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), majoritatea produselor agricole ruseşti, mai ales cerealele - porumb, floarea-soarelui, grâu de calitate - sunt în prezent exceptate de la taxe vamale în UE.
UE urmează să activeze o clauză de excepţie prin care să facă astfel încât Rusia şi Belarusul să nu mai aibă acces la cote de cereale OMC, care oferă un tratament tarifar mai bun.
Prin diversele pachete de sancţuni impuse Moscovei începând din 2022, UE a avut grijă să nu ţintească nici sectorul agricol şi nici îngrăşămintele.
Ea se teme de o destablizare a schimburilor şi de o fragilizare a securităţii alimentare a ţărilor din Asia şi Africa care depind de agricultura rusă.
Această situaţie indignează Kievul, în contextul în care UE plafonează produsele agricole ucrainene scutite de taxe vamale.
Această măsură vamală adoptată joi urmează să fie aprobată cu o majoritate calificată a statelor membre - 15 state reprezentând 65% din populaţia europeană -, fără să fie necesară aprobarea europedeputaţilor.
Acesta este un proces mai uşor şi mai rapid decât impunerea unui embargo - care ar fi necesitat o unanimitate a Celor 27.
Cehia, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania cereau, cu toate acestea, o interzicere completă a importurilor de cereale din Rusia şi Belarus, pe care o prezintă ca pe o ”obligaţie morală”, pe care Letonia a implementat-o deja pe teritoriul său.
Producătorii europeni de cereale din Franţa sunt îngrijoraţi de ieftinirea preţurilor mondiale de către Rusia şi de o schimbare a echilibrului schimburilor.
Moscova - încurajată de dificultatea Kievului de a-şi livra cerealele şi oleaginoasele pe pieţe sale tradiţionale - a lansat de doi an o vastă ofensivă comercială în Africa şi în Orientul Mijlociu, prin donaţii sau livrări subvenţionate foarte mediatizate
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.