Capsula SpaceX Crew Dragon s-a amarat duminică - fără probleme - la Staţia Spaţială Internaţională, iar cei doi astronauţi NASA au intrat la bordul ISS, o etapă crucială în această misiune care marchează o reluare a lansărilor americane către ISS după nouă ani de întrerupere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bob Behnken şi Doug Hurley, care au decolat la bordul unei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Falcon 9, sâmbătă, din Florida, sunt primii astronauţi care ajung pe ISS, situată la 400 de kilometri de Terra, cu ajutorul unui vehicul al unei societăţi private.

Capsula Crew Dragon s-a amarat la ISS la ora 14.16 GMT (16.16, ora Româîniei), cu câteva minute înainte de programul prevăzut, după aproximativ 19 ore de călătorie.

Sasul dintre Dragon şi ISS a fost depresurizat înainte de deschiderea capsulei, pentru ca cei doi veterani ai spaţiului, foşti ploţi militari, să se întâlnească cu cei trei locuitori ai staţiei - doi ruşi şi un american.

”A fost o onoare să facem parte din acest efort de nouă ani până când un vehicul american s-a amarat de ISS”, a declarat Doug Hurley, în vârstă de 53 de ani.

După oprirea programului navetelor spaţiale, rachete ruse trimiteau americani către ISS.

NASA a însărcinat SpaceX să dezvolte un nou ”taxi spaţial”, iar dacă această misiune - care ar putea dura până în august - este certificată ca sigură, americanii nu vor mai depinde de ruşi pentru a avea acces în spaţiu.

În contul celor trei miliarde de dolari, acordaţi di 2011 în cadrul unui contract cu preţ fix, SpaceX a promis NASA şase drumuri dus-întors către ISS, cu patru astronauţi la bord.

PRIMA ETAPĂ

SpaceX trimitea deja încărcături către ISS din 2012, însă acum este prima oară când NASA îi încredinţează resursa sa cea mai preţioasă - astronauţii săi.

”Lansarea de azi demonstrează că viitorul aparţine industriei spaţiale private”, declara sâmbătă preşedintele american Donald Trump, care a asistat personal la decolarea rachetei de la Centrul Spaţial Kennedy.

Preşedintele american l-a aplaudat pe fondatorul SpaceX, care s-a arătat foarte emoţionat la conferinţa de după lansare. ”Îmi este greu să vorbesc, au trecut 18 ani de când muncim cu acest obiectiv. Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat”, a declarat Elon Musk.

Pentru acest antreprenor vizionar, obsedat de Planeta Roşie, este vorba despre ”o primă etapă în călătoria noastră pentru a stabili o civilizaţie pe Marte” şi a face din omenire o ”specie multiplanetară”.

Fostul start-up a bătut Boeing - şi el însărcinat de NASA să trimită, în viitor, astronauţi către ISS -, a cărui capsulă - Starliner - a ratat un zbor de testare în vid anul trecut.

Vremea schimbătoare a ameninţat a doua oară decolarea Falcon 9 sâmbătă, după ce riscul unor fulgere a obligat amânarea misiunii miercuri.

Racheta cu rază lungă de acţiune, construită în apropiere de Los Angeles, a decolat până la urmă fără probleme, pe un cer albastru, la ora 19.22 GMT (22.22, ora României), sub privirile a mii de persoane instalate pe plajele din zonă.

Ascensiunea hipersonică a fost transmisă în direct de camere de luat imagini din interiorul capsulei Crew Dragon, iar după plasarea pe orbită cei doi astronauţi au oferit o vizită ghidată, făcând tumbe în imponderabilitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.