Un bombardament rusesc s-a soldat cu cel puţin 18 morţi, într-un centru comercial din Ucraina, anunţă marţi autorităţile locale, provocând un val de condamnări ale liderilor G7, reuniţi în Germania, care denunţă o ”crimă de război”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Optspreze morţi... (Transmit) condoleanţele mele sincere familiilor şi rudelor. Salvatori continuă să acţioneze”, a anunţat marţi şeful interimar al administraţiei regionale Poltava, Dmitri Lunin, referindu-se la bombardamentul de la Kremenciug, un oraş situat la 330 kilometri sud-est de Kiev şi la peste 200 de kilometri de front.

Un bilanţ precedent al serviciilor de salvare anunţa, în noaptea de luni spre marţi, 16 morţi şi 59 de răniţi - dintre care 25 spitalizaţi.

Acesta este ”unul dintre cele mai sfruntate acte teroriste din istoria europeană”, a denunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El a lovit ”un oraş liniştit, un centru comercial obişnuit, în care se aflau femei, copii, civili obişnuiţi”, a denunţat el.

REACŢII

Opt cvili au fost ucişi, de asemenea, într-un atac aerian rus, într-un punct de distribuire a apei în estul Ucrainei, a acuzat Kievul, care a îndemnat G7 să pună capăt războiului.

”Atacurile fără discernământ vizând civili nevinovaţi constituie o crimă de război”, au denunţat luni seara liderii G7, reuniţi în cadrul unui summit în sudul Germaniei, într-o ”Declaraţie” în care ”condamnă solemn atacul abominabil” de la Kremenciug şi dau asigurări că Vladimir Putin ”va da socoteală”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat o ”oroare absolută” şi a îndemnat poporul rus ”să vadă adevărul” în faţă.

Această dramă ”nu va face decât să consolideze hotărârea” Occidentului de a susţine Ucraina, a declarat premierul britanic Boris Johnson.

Potrivit Forţelor aeriene ucrainene, centrul comercial a fost atins de rachete antinavă de tip Kh-22 trase din bombardiere cu rază lungă de acţiune de tip Tupolev 22 (Tu-22) din regiunea rusă Kursk.

La New York, un purtător de cuvţnt al ONU, Stephane Dujarric, a subliniat că beligeranţii sunt obligaţi de dreptul internaţional ”să protejeze civilii şi infrastructurile civile”.

El a denunţat acest nou atac drept ”întru totul deplorabil”.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la ultimele bombardamente ruseşti vizând ţinte civile în Ucraina este prevăzută marţi, la ora 19.00 GMT (22.00, ora României), a anunţat preşedinţia albaneză a Consiliului.

”RUŞII AU TRAS ÎN MULŢIME CU RACHETE (DE TIP) URAL”

La câteva ore după anunţarea bombardamentului de le Kremenciug, autorităţile ucrainene au anuţat alt atac aerian rus sângeros vizând civili, la Lîsîceansk, un buzunar ucrainean de rezistenţă, considerat strategic, în bazinul Donbas (est).

În acest oraş, care se învecinează cu Sievierodoneţk - cucerit recent de ruşi -, cel puţin opt civili ucraineni au fost ucişi, iar alţi peste 20 - inclusiv copii - au fost răniţi, în timp ce ”luau în grup apă dintr-o cisternă”, a anunţat guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk Serghii Gaidai.

”Ruşii au tras asupra unei mulţimi de oameni cu lansatoare multiple de rachete de tip Uragan”, a denunţat el.

Lîsîceanskul este ultimul mare oraş pe care ruşii vor să-l cucerească în această provincie.

”Apărătorii noştri ţin linia, însă ruşii fac oraşul rune cu artileria şi aviaţia. Infrastructura este compet distrusă”, a denunţat Gaidai.

Cucerirea Donbasului - aflat în parte sub controlul separatiştilor proruşi din 2014 - este obiectivul prioritar al Rusiei, după ce s-a retras din zona Kievului la sfârşitul lui martie.

Noi atacuri ruseşti la Harkov, un oraş mare situat în nord-estul Ucrainei, s-au soldat luni seara cu cinci morţi şi 22 de răniţi - inclusiv cinci copii -, au acuzat autorităţile locale.

SUSŢINERE ”ATÂT TIMP CÂT VA TREBUI”

Într-o alocuţiune prin videoconferinţă, înainte de anunţarea atacurilor de la Kremenciug şi Lîsîceansk, Volodimir Zelenski le-a spus liderilor G7, reniţi la castelul Elmau, în Alpii bavarezi, că ”nu este momentul să se negocieze” cu Moscova şi a insistat asupra ”necesităţii unei susţineri depline, întregi, foarte operaţionale a Ucrainei”, potrivit preşedinţiei franceze.

Cele Şapte puteri industriale - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, regatul Unit şi Statele Unite - i-au promis să-l susţină ”atât timp cât va trebui”.

G7 va continua, în paralel, ”să crească presiunea asupra lui Putin”, a dat asigurări Olaf Scholz, gazda summitului G7, printr-o nouă salvă de sancţiuni vizând economia rusă.

Occidentul, cu Statele Unite în frunte, vor să strângă laţul în jurul Moscovei, vizând mai ales industria rusă a Apărării, a anunţat un oficial de rang înalt de la Casa Albă, şi intenţionează să dezvolte un ”mecanism de plafonare a nivelului mondial al preţului petrolului rusesc”.

G7 ”se va coordona”, de asemenea, ”pentru a folosi taxe vamale impuse produselor ruseşti, pentru a ajuta Ucraina”, potrivit aceleiaşi surse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.