Omul de afaceri Beny Steinmetz şi consultantul politic Tal Siberstein au fost reţinuţi luni dimineaţă, conform presei israeliene. Omul de afaceri Beny Steinmetz a compărut în instanţă, unde a declarat că ancheta care îl vizează este un “război politic” finanţat de miliardarul George Soros, relatează Haaretz.
UPDATE 18.46 - Steinmetz afirmă că întregul dosar împotriva sa are la bază declaraţia falsă a unei femei neidentificate
Judecătorul care l-a audiat pe omul de afaceri a decis că atât el, cât şi Silberstein vor rămâne în arest încă patru zile.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ofiţerul care conduce ancheta, Avshalom Ahrak, a declarat în instanţă că poliţia se teme că Steinmetz va influenţa investigaţia, dacă va fi eliberat din arest. “Acest bărbat ne-a dovedit, prin capacităţile sale de a interfera, că, dacă ar fi eliberat, ar putea lua măsuri care ar interfera cu investigaţia”, a spus Ahrak.
Haaretz a relatat că miliardarul israelian Beny Steinmetz , un cunoscut strateg şi consultant şi trei oameni de afaceri au fost reţinuţi pentru audieri luni dimineaţă, fiind suspectaţi că au folosit contracte false pentru a transfera şi spăla bani.
Conform sursei citate, birourile şi locuinţele acestora au fost percheziţionate.
Haaretz precizează că cei reţinuţi sunt suspectaţi de fals, de uz de fals, de spălare de bani, de abuz de încredere, de obstrucţionarea justiţiei, toate având legătură cu arestarea lui Steinmetz din luna decembrie a anului trecut, într-un caz de corupţie, care implica zeci de milioane de dolari.
Mai exact, Steinmetz şi asociatul său ar fi plătit sumele enorme unor oficiali din Guineea pentru a-şi promova interesele de afaceri.
Plasarea lui Steinmetz în arest la domiciliu, în decembrie, a fost condiţionată de acordul său de a rămâne în Israel timp de 180 de zile şi de a depune o garanţie de 100 de milioane de shekeli (26 de milioane de dolari).
Poliţia suspectează că au utilizat contracte pentru acorduri inexistente, inclusiv afaceri imobiliare într-o ţară străină, pentru a transfera bani şi pentru a spăla bani câştigaţi ilicit.
Un jurnalist israelian susţine pe contul său de Twitter că o altă persoană reţinută este consultantul Tal Silberstein.
CONTROVERSE PRIVIND AFACERILE DIN GUINEEA ŞI ROMÂNIA
Între timp, la sfârşitul lunii iulie, Marea Britanie a anunţat că Biroul pentru Fraude Grave (Serious Fraud Office) a deschis o anchetă privind afacerile companiei Rio Tinto din Guineea, în proiectul Simandou, cel mai mare depozit neexploatat de minereu din lume. Rio Tinto a cumpărat concesiunea în 1997, dar a pierdut jumătate din drepturi î 2008, când Guvernul din Guineea le-a transferat companiei BSG Resources (BSGR) a lui Beny Steinmetz.
În noiembrie 2016, Rio Tinto şi-a demis doi directori pentru implicare în afaceri de corupţie.
Transferul drepturilor de la Rio Tinto la BGSR este anchetat retroactiv. BGSR neagă acuzaţiile şi a contracarat, în decembrie, că Guineea reciclează acuzaţii vechi şi că încearcă, în mod ilegal, să ia înapoi drepturile de minerit.
În 2014, Guineea a acceptat un raport ce recomanda ca două concesiuni alocate BGSR să fie anulate, pentru că au fost obţinute prin corupţie. BGSR a cerut arbitrarea dosarului.
În aprilie 2017, BGSR l-a dat în judecată pe miliardarul George Soros, care a consiliat autorităţile din Guineea, pentru că ar fi încercat să facă să eşueze contractul, manipulând Guvernul din ţara africană. Compania a cerut despăgubiri de 10 miliarde de dolari, susţinând că Soros a fabricat acuzaţii împotriva BGSR. “Soros a fost motivat numai de răutate, pentru că nu are interese economice în Guineea”, a scris societatea în plângere.
Reprezentanţii miliardarului american au respins acuzaţiile drept frivol şi un “artificiu disperat de PR menit să distragă atenţia de la problemele judiciare ale BGSR în mai multe jurisdicţii”.
Arbitrajul în cazul Simandou a început în mai.
Şi Steinmetz şi Silberstein sunt implicaţi în dosare de corupţie şi în România. Ambii sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, în care sunt implicaţi şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, Dan Andronic, Paul de România.
În 10 martie 2017, DNA a cerut arestarea în lipsă, pentru 30 de zile, a celor doi, Silberstein fiiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor, iar Steinmetz de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la spălarea banilor. alături de ei, în acelaşi dosar mai sunt implicaţi Shimon Shevez şi Moshe Agavi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.