Bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra a două sinagogi şi a două biserici ortodoxe, precum şi a unui post de poliţie din regiunea rusă Daghestan, din Caucazul de Nord. Şapte poliţişti şi doi civili au murit şi alte 25 de persoane au fost rănite. De asemenea, şase militanţi au fost ucişi, potrivit autorităţilor locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Bărbaţi înarmaţi au atacat duminică două sinagogi şi două biserici ortodoxe din Caucazul rus, ucigând nouă persoane, printre care un preot şi şapte poliţişti, au anunţat autorităţile, care au spus că este vorba despre acte "teroriste", relatează AFP.

Atacurile au avut loc în capitala republicii ruse Daghestan, Mahacikala, şi în oraşul de coastă Derbent.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Daghestanul este o regiune predominant musulmană din Rusia, vecină cu Cecenia şi, de asemenea, apropiată de Georgia şi Azerbaidjan. Operaţiuni antiteroriste sunt anunţate aici în mod regulat de către autorităţile ruse.

Atacurile de duminică au vizat "două biserici ortodoxe, o sinagogă şi un punct de control al poliţiei", a anunţat Comitetul antiterorist rus, citat de agenţia RIA Novosti. Reprezentanţii evreilor, printre care Congresul evreiesc rus, au declarat că o a doua sinagogă a fost de asemenea atacată.

Un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse, în vârstă de 66 de ani, a fost ucis la Derbent, potrivit autorităţilor.

Moartea a şase poliţişti a fost, de asemenea, raportată de Ministerul de Interne din Daguestan. Autorităţile au anunţat apoi că un ofiţer al Gărzii Naţionale a murit şi el, iar un alt poliţist a murit în urma rănilor suferite. În total, nouă persoane au fost ucise, deşi autorităţile nu au oferit un bilanţ general al morţilor.

De asemenea, indivizi înarmaţi au deschis focul asupra unui vehicul care transporta poliţişti, rănindu-l pe unul dintre ei, în Sergokala, un sat situat între Mahacikala şi Derbent, a declarat pentru agenţiile ruseşti Ministerul de Interne local.

Un total de 25 de persoane, inclusiv 13 poliţişti, au fost rănite şi spitalizate, potrivit ministerului.

MESAJ DE LA PATRIARHUL KIRILL

Nu există niciun indiciu cu privire la motivele sau identitatea autorilor acestor atacuri, care par a fi coordonate.

În cursul serii, Comitetul antiterorist rus a anunţat încheierea "fazei active" a operaţiunii antiteroriste din Derbent şi a precizat că doi atacatori au fost ucişi.

De asemenea, forţele de ordine au "eliminat patru atacatori în Mahacikala", potrivit Ministerului de Interne din Daghestan.

Comitetul rus de anchetă a declarat că a deschis o anchetă penală privind "acte teroriste", dar nu a oferit alte detalii.

Sinagogile din Derbent şi Makhatchkala au fost incendiate, potrivit preşedintelui Consiliului Public al Comunităţilor Evreieşti din Federaţia Rusă, Boruş Gorin. Imagini preluate de presa rusă au arătat o clădire în flăcări, prezentată ca fiind o sinagogă.

Alte înregistrări video au arătat focuri de armă pe străzile din Mahacikala, unde a fost desfăşurată o mare forţă de poliţie. AFP precizează că nu a putut verifica imediat autenticitatea acestor imagini.

Liderul Daghestanului, Serghei Melikov, a declarat că "persoane necunoscute au încercat să destabilizeze societatea".

Patriarhul Kirill, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse şi un susţinător fervent al Kremlinului, a declarat că "inamicul" încearcă să distrugă "pacea interreligioasă" în Rusia. Scopul său este de a "planta seminţele urii", a denunţat el, fără a-i numi pe cei responsabili.

O ISTORIE DE VIOLENŢE

În octombrie, revolte antiisraeliene au izbucnit pe aeroportul din Mahacikala. O mulţime de bărbaţi a invadat pista acestuia în momentul aterizării unui avion din Israel, pe fondul tensiunilor din întreaga lume legate de conflictul dintre Israel şi Hamas.

Rusia a fost vizată în repetate rânduri de atacuri revendicate de organizaţia jihadistă Statul Islamic, deşi influenţa acesteia în ţară rămâne limitată.

În martie, un atac revendicat de Statul Islamic la sala de concerte Crocus City Hall, la periferia Moscovei, a provocat moartea a peste 140 de persoane.

La sfârşitul săptămânii trecute, mai mulţi membri ai Stat Islamic au fost ucişi după ce au luat ostatici doi gardieni de penitenciare într-o închisoare din sudul Rusiei, potrivit autorităţilor.

Rusia s-a confruntat la începutul anilor 2000 cu o rebeliune islamistă în Caucaz, o mişcare născută din primul conflict împotriva separatiştilor din Cecenia, în 1994-1996. Ea a fost înfrântă de forţele federale ruse, iar în ultimii ani au avut loc puţine incidente armate.

Aproape 4.500 de ruşi, în principal din Caucaz, au luptat alături de Stat Islamic în Irak şi Siria, potrivit cifrelor oficiale.

UPDATE -  Nouă persoane au fost ucise în atacul militant din Mahacikala şi Derbent, dintre care şapte sunt agenţi de poliţie.

De asemenea, douăzeci şi cinci de persoane au fost rănite, a anunţat canalul de Telegram al Muftiatului Republicii Daghestan, potrivit TASS.

"Victimele atacurilor teroriste, monstruoase prin brutalitatea lor, au fost ofiţeri ai forţelor de ordine, clerici, cetăţeni obişnuiţi. Bilanţul victimelor a ajuns la nouă persoane, dintre care şapte agenţi de poliţie. Douăzeci şi cinci de persoane au fost rănite", se arată în declaraţia Muftiatului.

Muftiul a exprimat condoleanţe familiilor şi rudelor victimelor. "Suntem îndureraţi alături de voi şi îi cerem Celui Atotputernic să vă acorde răbdare", se arată în declaraţie.  

Pe de altă parte, serviciul de presă al Ministerului de Interne din regiune a anunţat că forţele de ordine au lichidat patru militanţi în Mahacikala în timpul unei operaţiuni de securitate. "Conform informaţiilor din acest moment, forţele de ordine au lichidat patru militanţi în Mahacikala", se arată în comunicatul citat de agenţia TASS.
CITEȘTE ȘI Ce se ştie despre atacurile din Derbent şi Mahacikala. Autorităţile susţin că au fost folosite "arme de fabricaţie străină"

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Ministerul, citat de agenţiile de presă din Rusia, a precizat că doi bărbaţi înarmaţi au fost împuşcaţi mortal în timpul atacurilor. Un preot ortodox ar fi fost, de asemenea, ucis.

Agenţiile notează că lupte de stradă au cuprins Mahacikala, principalul oraş administrativ din Daghestan, o regiune majoritar musulmană de la Marea Caspică.

Un canal neoficial de pe aplicaţia de mesagerie Telegram, Mash, precizează că poliţia se pregătea să ia cu asalt o clădire în care se ascundeau bărbaţi înarmaţi în Derbent, la aproximativ 125 de kilometri mai la sud.

Bărbaţii înarmaţi au atacat o sinagogă şi o biserică din Derbent, unde se află o veche comunitate evreiască şi care este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Ministerul de Interne a fost citat precizând că atât sinagoga, cât şi biserica au fost incendiate.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.