Ultimul bilanţ arată că 84 de persoane, printre care şi copii, şi-au pierdut viaţa, iar alţi peste 100 de oameni au fost răniţi în urma atacului terorist comis joi noapte, la Nisa, unde un camion a intrat cu viteză în mulţimea strânsă pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais. La bordul camionului de 25 de tone au fost găsite grenade şi armament greu. Surse apropiate anchetei, citate de Le Parisien, spun că şoferul camionului a tras de mai multe ori cu arma, înainte de a fi ucis de forţele de ordine.
UPDATE Cincizeci de persoane se află între viaţă şi moarte, anunţă Hollande la Nisa
Preşedintele francez François Hollande a anunţat vineri, în timpul unei vizite la un spital din Nisa, că 50 de persoane se aflau în continuare între viaţă şi moarte, în urma atacului cu un camion, de joi seara, soldat cu cel puţin 84 de morţi, relatează The Associated press şi Le Figaro.
"Răniţii au imagini cumplite în minte. Ei suferă în scaunul lor cu rotile, uneori din cauza acestei suferinţe psihologice (...). Mulţi afirmă că nu îşi mai amintesc nimic, în afară de corpurile îmbucătăţite pe care le aveau în faţa ochilor", a declarat preşedintele francez, citat de Le Figaro.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Hollande, sobru, flancat de premierul Manuel Valls, a subliniat că "pentru a lovi Franţa a fost comis acest act terorist", citat de AP.
UPDATE: Cincizeci şi patru de copii au fost internaţi într-un singur spital din Nisa după atacul de joi
Cincizeci şi patru de copii au fost internaţi într-un singur spital din Nisa, din apropiere de Promenade des Anglais, după atacul de joi seară, relatează Nice Matin, potrivit căruia numărul real al copiilor răniţi ar putea fi mai mare.
Numărul total al răniţilor nu este clar deocamdată. O parte din presa franceză vorbeşte de peste 100 de persoane, restul de circa 60.
UPDATE: Guvernul francez a decretat zilele de 16, 17 şi 18 iulie zile de doliu naţional
Guvernul francez a decretat zilele de 16, 17 şi 18 iulie zile de doliu naţional, a anunţat premierul Manuel Valls la finalul Consiliului restrâns pentru apărare şi securitate, convocat de preşedintele Francois Hollande.
“Suntem în faţa unui război pe care ni-l aduce terorismul (…). Scopul teroriştilor este să semene teama. Franţa este o ţară mare şi o democraţie măreaţă, care nu va permite să fie destabilizată”, a adăugat Valls.
Fostul primar al Nisei, Christian Estrosi, a declarat că “circa 10 copii” se numără printre cei 84 de oameni care au fost ucişi joi seara la Nisa, relatează BFMTV.
Autorităţile au făcut apel pentru donare de sânge în spitalele din oraş.
UPDATE: Bilanţul atacului a crescut la 84 de morţi
Bilanţul atacului de joi noapte, de la Nisa a crescut la 84 de morţi, anunţă BFMTV.
Alţi peste 100 de oameni au fost răniţi în urma atacului, 18 fiind în stare critică.
UPDATE: Spitalele din Nisa au făcut apel către populaţie să doneze sânge pentru răniţi
Spitalele din Nisa au făcut apel către populaţie să doneze sânge pentru răniţii în urma atacului comis de un bărbat de origine tunisiană de Ziua Naţională a Franţei, relatează AFP.
Centrele de donare se deschid la ora locală 9.30 (10.30 ora României).
UPDATE: Suspectul ucis la Nisa era cunoscut forţelor de ordine pentru infracţiuni mici, nu era sub observaţie pentru terorism
Suspectul ucis după atacul de la Nisa era cunoscut forţelor de ordine pentru infracţiuni mici înainte de masacru şi nu era suspect de terorism, relatează Le Parisien.
Născut în Franţa, în 1985, bărbatul nu era urmărit de serviciile de securitate sub suspiciune de extremism. Cartea sa de identitate a fost găsită în camion. Potrivit unor surse apropiate anchetei, bărbatul este de origine tunisiană.
Presa franceză nu a anunţat deocamdată numele acestuia, dar a precizat că vehiculul cu care a comis masacrul, un camion, era închiriat.
Surse apropiate anchetei, citate de Le Parisien, au anunţat că şoferul camionului a tras de mai multe ori cu arma, înainte de a fi ucis de forţele de ordine.
Atacul, care a avut loc la opt luni şi o zi după ce jihadişti din organizaţia teroristă Statul Islamic au ucis 130 de oameni la Paris, pare deocamdată să fi fost comis de un singur atacator. Cotidianul Nice-Matin a citat surse sub acoperirea anonimatului, potrivit cărora şoferul vehiculului ar fi un francez de 31 de ani, de origine tunisiană, care locuia în oraş.
フランス・ニースで革命記念日の花火の見物客にトラックが突っ込み、70人以上が死傷。トラックが突っ込む瞬間の動画。
— みのうらさとこヾ(○'∀'○)ノ (@ameayunon) July 15, 2016
Het moment van de aanslag in #Nicehttps://t.co/Ixk4AlGaDs https://t.co/n1g6awlZ9u
Christian Estrosi şi preşedintele Francois Hollande au anunţat că 77 de oameni au murit în atac, dar ministrul de interne Bernard Cazeneuve a revizuit ulterior bilanţul la 80 de persoane decedate. El a precizat că cel puţin 18 oameni sunt în stare critică şi mulţi alţii sunt răniţi.
Camionul a avansat cu viteză maximă câteva sute de metri pe celebra faleză Promenade des Anglais. “Este o scenă de coşmar”, a declarat un membru al Parlamentului, Eric Ciotti, pentru postul de radio France Info, precizând că vehiculul “a secerat câteva sute de oameni”.
“Oamenii au căzut precum popicele”, a povestit Jacques, proprietarul unui restaurant de pe faleză.
“Am văzut oameni căzând”, a spus şi Franck Sidoli, care se afla la plimbare în zonă. “Apoi camionul s-a oprit, eram la numai cinci metri distanţă. O femeie era acolo, şi-a pierdut fiul. Fiul ei era pe jos, sângerând”, a adăugat el.
“Camionul a venit în zigzag pe stradă. Am fugit într-un hotel şi ne-am ascuns în toalete, împreună cu mulţi oameni”, a declarat o altă femeie.
Nice-Matin a publicat fotografii cu camionul, al cărui parbriz era găurit de gloanţe. Grila radiatorului său era distrusă.
După atacurile de la Paris, de anul trecut, evenimentele publice majore din Franţa au fost păzite de militari şi poliţişti înarmaţi, dar se pare că acestora le-a luat câteva minute să oprească vehiculul care a intrat în zona pietonală.
Poliţia a îndemnat locuitorii oraşului, aflat la 30 de kilometri de graniţa cu Italia, să stea în case cât timp au loc operaţiuni suplimentare, deşi nimic nu sugerează deocamdată un nou atac.
Preşedintele Francois Hollande, care s-a întors de urgenţă la Paris din sudul Franţei, după atac, a rostit un discurs sobru.
“Toată Franţa este sub ameninţarea terorismul islamist. Trebuie să dăm dovadă de o vigilenţă absolută şi de o hotărâre fără ezitare”, a afirmat şeful statului, prezentând o serie măsuri pe care le va lua în acest sens.
El a afirmat că va menţine operaţiunea “Sentinelle” la un nivel sporit, ce va permite mobilizarea a 10.000 de militari suplimentari, în caz de nevoie. În plus, Hollande va recurge la aşa-numita rezervă operaţională, adică la toţi cei înrolaţi în forţele militare şi de ordine ale ţării, pentru a ajuta efectivele poliţiei şi jandarmeriei, în special în ceea ce priveşte controlul frontierelor.
De asemenea, preşedintele francez a hotărât să prelungească starea de urgenţă cu încă trei luni. “Un proiect de lege în acest sens va fi prezentat Parlamentului săptămâna viitoare”, a adăugat el.
Pe plan extern, Hollande a anunţat că Franţa îşi va intensifica acţiunile din Irak şi Siria.
“Franţa este îndurerată de această nouă tragedie, este oripilată de ce s-a întâmplat, această monstruozitate de a folosi un camion pentru a ucide zeci de persoane care tocmai sărbătoriseră Ziua Naţională. Franţa este îndurerată, în lacrimi, dar este puternică”, şi-a încheiat Hollande alocuţiunea.
Cu câteva ore înainte atac, în interviul tradiţional de Ziua Naţională, el anunţase că starea de urgenţă, în vigoare de opt luni, va fi ridicată peste două săptămâni.
După masacru, panica s-a instalat în ţară şi a dus la o serie de zvonuri false privind alte atentate.
Turnul Eiffel a fost învăluit în fum, iar oamenii s-au temut că este vorba de un nou atac terorist. Ulterior, Poliţia franceză a liniştit, însă temerile, anunţând că incendiul şi fumul rezultat au provenit de la o defecţiune tehnică la artificiile care urmau să fie lansate în cursul nopţii, cu ocazia Zilei Bastiliei. Incendiul a fost stins rapid
Iar la Nisa, au apărut informaţii privind o luare de ostatici, care au fost, însă, infirmate.
Liderii internaţionali au reacţionat public. Preşedintele american Barack Obama a condamnat atacul sângeros de joi noapte, de la Nisa, şi a oferit “solidaritatea şi parteneriatul” SUA pentru Franţa. „Suntem solidari şi în parteneriat cu Franţa, cel mai vechi aliat al nostru, în timp ce răspunde şi îşi revine după acest atac (…). Caracterul Republicii Franceze va persista mult timp după această pierdere de vieţi omeneşti devastatoare şi tragică”, a adăugat preşedintele american.
La rândul lor, liderii UE prezenţi la summitul ASEM (Asia-Europe Meeting) au ţinut un moment de reculegere în memoria vctimelor.
Într-un comunicat publicat pe site-ul C.E., preşedintele Executivului European, Jean-Claude Juncker, s-a declarat foarte “afectat şi îndurerat de încercarea grea care a lovit frumosul oraş Nisa în această zi de sărbătoare naţională”.
“Aş vrea să îmi exprim solidaritatea faţă de victime, faţă de familiile lor şi faţă de toţi francezii aflaţi astăzi în doliu, în urma acestui act de teroare atât de laşă”, a adăugat oficialul.
El a dat asigurări că Franţa poate conta pe Comisia Europeană şi pe restul statelor membre UE în lupta împotriva terorismului, atât în interiorul, cât şi în afara blocului comunitar.
“Hotărârea noastră va fi la fel de fermă ca şi unitatea noastră”, a conchis Juncker.
Şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că liderii europeni şi asiatici le-au adus un omagiu victimelor atacului.
“Toţi uniţi împotriva urei şi violenţei”, a scris el pe Twitter. “Este un paradox tragic faptul că victimele atacului de la Nisa sunt oameni care sărbătoreau libertatea, egalitatea, fraternitatea”, a adăugat Tusk.
Premierul britanic Theresa May este ţinută la curent în legătură cu “incidentul îngrozitor” de la Nisa, iar autorităţile britanice sunt pregătite să le ajute pe cele franceze, a anunţat vineri Guvernul de la Londra. “Gândurile noastre sunt alături de cei afectaţi de acest incident teribil în ceea ce ar fi fost o zi de sărbătoare naţională”, a precizat purtătorul de cuvânt al Theresei May.
Şi premierii Canadei şi Belgiei s-au declarat consternaţi de atac şi au transmis condoleanţe victimelor.
Militanţii Statului Islamic au ucis 130 de oameni la Paris, pe 13 noiembrie, în cel mai sângeros atac care a lovit continentul în ultimii doi ani. Duminică, francezii au răsuflat uşuraţi când Campionatul European de Fotbal, ce a durat o lună, s-a încheiat fără nicio tentativă de atac în Hexagon.
În urmă cu patru luni, islamişti belgieni cu legături cu atacatorii de la Paris au ucis 32 de oameni la Bruxelles.
Nisa, un oraş cu circa 350.000 de locuitori, este o staţiune de lux şi o metropolă înfloritoare. Mulţi dintre locuitorii săi musulmani au călătorit, însă, în Siria pentru a se alătura ISIS, o care urmată şi de alţi jihadişti care au comis atacuri în Europa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...