Alexander Stubb, fost prim-ministru, candidat din partea Partidului Coaliţiei Naţionale, de centru-dreapta, a câştigat alegerile prezidenţiale din Finlanda, duminică, învingându-l pe Pekka Haavisto, fost prim-ministru şi membru al Partidului Verde, care şi-a recunoscut înfrângerea, relatează Reuters.
UPDATE - Alexander Stubb s-a declarat învingător în turul doi după ce a obţinut 51,6% din voturi, în condiţiile în care 99,7% din buletinele de vot fuseseră numărate. Haavisto a obţinut 48,4% din voturi, potrivit datelor Ministerului Justiţiei.
În declaraţii televizate, Stubb a numit victoria obţinută "cea mai mare onoare" din viaţa sa.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Sentimentul este de linişte, respect, dar, desigur, în acelaşi timp, sunt extrem de fericit şi recunoscător că finlandezii în număr atât de mare au votat şi că voi putea servi ca preşedinte al Republicii Finlanda", a declarat el.
La rândul său, Haavisto l-a felicitat pe Stubb ca fiind "cel de-al 13-lea preşedinte al Finlandei".
"Cred că Finlanda are acum un preşedinte bun pentru republică. Alexander Stubb este o persoană experimentată şi competentă pentru această funcţie. Gata cu bâlbâielile", a spus el.
"Felicitări călduroase lui Alexander Stubb. Finlanda este prietenul şi partenerul nostru apropiat", a reacţionat premierul suedez Ulf Kristersson într-o postare pe X.
Stubb este pro-european şi un susţinător puternic al Ucrainei şi a adoptat o poziţie dură faţă de Rusia. Noul şef de stat va răspunde de politica externă şi de securitate, inclusiv în ceea ce priveşte NATO şi Rusia, cu care Finlanda are o graniţă lungă.
Alexander Stubb, candidatul Partidului Coaliţiei Naţionale, de centru-dreapta, conduce în turul doi al alegerilor pentru viitorul preşedinte al Finlandei, cu 52,7% din voturi, arată primele rezultate comunicate duminică seara de Ministerul Justiţiei, relatează Reuters.
Liberalul Pekka Haavisto, membru al Partidului Verde, avea 47,3% susţinere, potrivit datelor comunicate după numărarea a 63,2% din voturile exprimate.
Finlanda, cel mai nou membru al NATO, îşi alege un nou şef de stat, care va fi responsabil şi de politica sa externă şi de securitate.
Stubb, fost prim-ministru, a câştigat primul tur de scrutin din 28 ianuarie cu 27,2% din voturi, în faţa lui Haavisto, care a avut 25,8%. El l-a devansat pe Haavisto şi în sondaje, cel mai recent arătând un avans de 6-8 puncte procentuale.
"Un început foarte bun pentru această seară. Este bine în acest moment, dar mai sunt încă multe voturi de numărat", a declarat Stubb după ce a văzut primele rezultate.
La rândul său, Haavisto a rămas încrezător. "Pornim un pic mai în urmă, dar este încă posibil să recuperăm cu voturile exprimate în ziua alegerilor", a spus el.
Votul marchează o nouă eră în Finlanda, care, timp de decenii, şi-a ales preşedinţii pentru a promova diplomaţia, în special cu Rusia vecină, şi a ales să nu se alăture alianţelor militare pentru a putea calma tensiunile dintre Moscova şi NATO. Dar finlandezii s-au răzgândit în privinţa acestui rol de neutralitate după invazia Rusiei în Ucraina, în 2022, într-o rapidă răsturnare de situaţie care a dus la aderarea ţării la NATO în aprilie anul trecut.
Aflat acum sub umbrela de securitate a alianţei occidentale, noul preşedinte îl va înlocui pe Sauli Niinisto, care se retrage după două mandate de şase ani în care şi-a câştigat porecla de "Şoptitorul lui Putin" din cauza legăturilor sale anterioare strânse cu liderul rus.
Succesorul lui Niinisto va avea un rol central în definirea politicilor NATO ale Finlandei, preluând în acelaşi timp conducerea politicii externe şi de securitate, în strânsă cooperare cu guvernul şi acţionând în calitate de comandant suprem al forţelor armate.
Ambii candidaţi sunt proeuropeni şi susţinători fermi ai Ucrainei, care au adoptat o poziţie dură faţă de Rusia în campaniile lor.
CITEȘTE ȘI Alegeri prezidenţiale în cea mai nouă ţară membră NATO. Votul marchează o nouă eră în relaţiile Finlandei cu RusiaArticolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.