Rezultatele preliminare după ce Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a procesat peste 90 la sută din procesele-verbale ale secţiilor de vot din ţară şi străinătate, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, arată că Alexandr Stoianoglo, candidatul susţinut de socialişti şi de forţele proruse, are puţin peste 50 la sută din voturi, devansând-o pe actuala preşedintă proeuropeană Maia Sandu, însă diferenţa se reduce pe măsură ce sunt numărate şi voturile din diaspora.
UPDATE - Diferenţa dintre Stoianoglo şi Sandu începe să se atenueze, pe măsură ce sunt procesate voturile.
După ce au fost procesate procesele-verbale din 2006 secţii de vot din totalul celor 2.219 deschise (reprezentând 90,4 la sută), Stoianoglo are 50,50 la sută din voturi, în timp ce Maia Sandu a crescut la 49,50 la sută din voturi.
Din secţiile de vot deschise strict pe teritoriul Moldovei au fost procesate rezultatele din 1.971 de secţii din totalul celor 1.988 (adică 99,14 la sută) şi ele arată că Stoianoglo a fost preferat de electoratul intern în proporţie de 51,25 la sută, în timp ce Maia Sandu a fost votată de 48,75 la sută dintre moldovenii din ţară.
În capitala Chişinău însă, rezultatul este cu totul inversat: Maia Sandu conduce detaşat, cu 57,38 la sută din voturi, în timp ce Stoianoglo are 42,62 la sută. Este situaţia după procesarea rezultatelor din 295 din cele 307 secţii de vot deschise în capitală.
De asemenea, şi în diasporă, unde votul continuă în Vest, Maia Sandu este preferată masiv. Astfel, după procesarea rezultatelor comunicate de 38 dintre cele 231 de secţii de vot deschise în diaspora (reprezentând 16,45 la sută), Maia Sandu are 85,67 la sută din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo doar 14,33 la sută.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
După ce au fost procesate procesele verbale din 1.909 din cele 2.219 secţii de vot, reprezentând 86,03 la sută din total, Alexandr Stoianoglo a obţinut 641.682 de voturi, adică 51,22 la sută din voturi, în timp ce Maia Sandu are 611.175 de voturi, însemnând 48,78 la sută din voturi.
În acest rezultat nu sunt luate în calcul toate voturile din diaspora, unde, mai ales în secţiile de vot deschise în Vest, votul continuă şi de obicei este preponderent proeuropean, putând schimba cursul votului din ţară, aşa cum s-a întâmplat şi la referendumul pentru aderarea la UE din urmă cu două săptămâni. Rata de participare este deja una istorică în disapora - peste 300.000 de persoane au votat, a comunicat Comisia Electorală Centrală.
În ţară, prezenţa la vot a fost de 54 la sută, una dintre cele mai bune din ultimii ani.
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN MOLDOVA. Record istoric de participare în diaspora. Program prelungit cu o oră la Braşov, Constanţa, Tel Aviv, dar şi la Moscova
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.