Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) rămâne ”ferm convinsă” de beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford, a anunţat marţi directoarea agenţiei Emer Cooke, în urma semnalării unor posibile efecte secundare grave, nedovedite în acest stadiu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Suntem în continuare ferm convinşi că avantajele vaccinului AstraZeneca în prevenţia covid-19, cu riscul asociat acestei (boli) de spitalizare şi deces, sunt mai importante decât riscul acestor efecte secundare”, a declarat, într-o videoconferinţă, directoarea executivă a EMA Emer Cooke.

Administrarea vaccinului dezvoltat de către grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford a fost suspendată în mai multe state membre UE în urma semnalării unor posibile efecte secundare grave.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aproximartiv 15 ţări, inclusiv Italia, Germania şi Franţa, au suspendat din precauţie utilizarea vaccinului AstraZeneca-Oxford, în urma semnalării unor probleme sangvine la persoane vaccinate cu acest vaccin, şi anume dificultăţi în coagularea sângelui sau formarea unor cheaguri de sânge (tromboză).

”La ora actuală, nimic nu indică faptul că vaccinarea a cauzat aceste probleme. Ele nu au fost menţionate în teste clinice şi nu sunt înregistrate ca efecte secundare cunoscute sau aşteptate”, a anunţat Emer Cooke.

EMA ia situaţia ”foarte în serios”, a subliniat ea.

Teste clinice au relevat ”numere foarte mici de dezvoltări de cheaguri de sânge”, a precizat ea.

Comitetul de Securitate din cadrul EMA, cu sediul la Amsterdam, se reuneşte marţi pentru a evalua noi informaţii şi urmează să ajungă la o concluzie în cadrul unei reuniuni speciale prevăzute joi, a anunţat directoarea EMA.

”Este, aşadar, un proces continuu. Nu mă aflu aici pentru a vă prezenta actaulizarea examenului ştinţific”, a avertizat ea.

Grupul consultativ de experţi OMS în vaccinare se reuneşte, de asemenea, marţi, pentru a discuta despre vaccinul dezvoltat de către laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.