Uniunea Europeană pregăteşte ”o intervenţie de urgenţă şi o reformă structurală a pieţei energiei electrice”, a cărei funcţionare este foarte criticată de unele dintre statele membre ale UE pe fondul creşterii preţurilor, a anunţat, luni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.
Reforma, cerută de multă vreme de Franţa, dar care este disputată de unele state membre, va fi pe agenda discuţiilor în cadrul reuniunii miniştrilor europeni ai Energiei din 9 septembrie, la Bruxelles.
”Creşterea preţurilor energiei electrice arată clar limitele funcţionării actuale a pieţei. Acesta a fost conceput într-un context foarte diferit”, a explicat preşedinta Comisiei Europene în cadrul unei conferinţe la Bled, Slovenia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”De aceea elaborăm în prezent intervenţia de urgenţă şi reforma structurală a pieţei”, a mai spus von der Leyen, fără alte detalii.
Data de 9 septembrie a fost anunţată luni de ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz a cerut luni statelor membre să convină ”rapid” şi ”în mod coordonat” asupra unei reforme, deoarece actualul sistem ”nu poate fi descris ca funcţional dacă duce la preţuri atât de mari la energie electrică”.
Solicitările de schimbare a pieţei comune a energiei electrice cresc pe măsură ce, după şase luni de război din Ucraina, preţurile energiei au ajung la niveluri record, ridicând temeri cu privire la o explozie a costului vieţii în iarna viitoare.
Duminică, cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut UE să ”separe preţul electricităţii de cel al gazului” pentru a ”opri această nebunie”. Potrivit acestuia, această separare va fi supusă negocierilor din 9 septembrie.
Anul trecut, într-o declaraţie comună publicată în octombrie 2021, nouă state membre, inclusiv Germania, s-au opus cu înverşunare oricărei reforme a pieţei energiei electrice, considerând că sistemul actual este eficient în ”ceea ce priveşte contribuţia la inovaţie” şi ”facilitarea tranziţiei” către energia verde.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.