Şefii de stat şi de guverne ai Uniunii Europene (UE), reuniuniţi într-un summit la Bruxelles, şi-au afişat în prima zi a reuniunii unitatea, între susţinerea Israelului şi solidaritatea faţă de civilii din Fâşia Gaza, iar în urma unor disensiuni au îndemnat joi seara la deschiderea unor ”culoare umanitare” şi ”pauze umanitare” în Războiul dintre Israel şi Hamas, pentru a se putea răspunde nevoilor populaţiei enclavei palestiniene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ei şi-au exprimat ”cea mai puternică îngrijorare faţă de degradarea situaţiei umanitare în (Fâşia) Gaza”, într-o ”Declaraţie” care stabileşte o linie comună, după două săptămâni de haos în acest subiect.

Ei au cerut ”un acces umanitar continuu, rapid, securizat şi fără oprelişti (...) în vederea ajutării celor care au nevoie, prin toate mijloacele necesare, inclusiv culoare umanitare şi pauze pentru nevoi umanitare”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”NU EXISTĂ O CONTRADICŢIE”, DĂ ASIGURĂRI VON DER LEYEN

”Unitatea este forţa noastră”, a salutat preşedintele Consiliului European Charles Michel pe X.

”Declaraţia” a necesitat negocieri intense cu privire la cuvintele folosite, iar Cei 27 au căutat un echilibru între susţinerea Israelului şi solidaritatea faţă de civilii din Fâşia Gaza.

”Nu există o contradicţie între a ne arăta solidaritatea cu Israelul şi, bineînţeles, a acţiona pentru a răspunde nevoilor de ajutor umanitar ale locuitorilor (Fâşiei) Gaza”, a subliniat la rândul său preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Summitul are loc după ce Israelul a anunţat că a intrat - timp de câteva ore - cu tancuri în Fâşia Gaza pentru a ”pregăti câmpul de luptă” al unei ofensive terestre.

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a afişat o susţinere - fără rezerve - a acestei operaţiuni.

”Israelul este un stat democratic şi are principii foarte umanitare care-l ghidează şi putem, deci, fi siguri că armata israeliană va respecta dreptul internaţional în ceea ce face. N-am nicio îndoială în acest subiect”, a dat el asigurări.

”CONFERINŢĂ DE PACE”

Într-o scurtă ”Declaraţie” - adoptată după cinci ore de negocieri -, Cei 27 subliniază că UE este în favoarea organizării unei ”Conferinţe Internaţionale de Pace”, care să aibă loc ”în curând”.

Această idee a unei conferinţe ”în lunile următoare” a fost avansată de către premierul spaniol în exerciţiu Pedro Sanchez, la sosirea la summit.

Cei 27 reafirmă totodată ”dreptul Israelului de a se apăra conform dreptului umanitar internaţional”.

Ei îşi reiterează apelulu adresat mişcării islamiste palestiniene Hamas de a ”elibera imediat toţi ostaticii”.

Cei 27 condamnă cu fermitate atacul fără precedent lansat la 7 octombrie de Hamss în Israel, soldat cu 1.400 de morţi şi luarea a 224 de ostatici, dintre care patru au fost eliberaţi începând de vinerea trecută.

Însă consensul este mai slab în problema unei opriri a bombardamentelor pe care Israelul le desfăşoară intensiva ca represalii în Fâşia Gaza, soldate cu peste 7.000 de morţi, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, care controlează enclava.

SUSŢINEAREA UCRAINEI ”ATÂT TIMP CÂT ESTE NECESAR”

Acest război în Orientul Apropiat a alimentat temeri cu privire la o eclipsare a celui pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei de 20 de luni, în contextul în care o criză în Congresul Statelor Unite a ridicat întrebări cu privire la o continuare a ajutorului militar american al Kievului.

Cei 27 depun eforturi să ofere asigurări că UE va continua să susţină Ucraina ”atât timp cât este necesar”.

Preşedintele ucrainean Volodimi Zelenski şi-a reiterat dorinţa ca Ucraina să adere la UE cât mai rapid posibil şi şi-a exprimat speranţa să obţină lansarea negocieirlor de aderare la următorul summit european, prevăzut la jumătatea lui decembrie.

Această problemă este necesar să fie abordată ”din unghiul securităţii”, a pledat el joi în faţa liderilor europeni, cărora li s-a alăturat printr-o videoconferinţă.

”Rusia nu se bate azi pentru a rămâne la Mariupol sau în Crimeea, ci pentru a putea veni la Tartu (În Estonia) sau la Gdansk (în Polonia”, a acuzat el.

”Rusia încearcă să modifice frontierele Ucrainei nu doar pentru a cuceri una sau alta dintre regiunile noastre, ci şi pentru a modifica toate frontierele care nu-i plac”, a acuzat el.

Volodimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina depune toate eforturile pentru a respecta criteriile de aderare europene.

”Contăm pe unitatea răspunsului vostru, şi anume pe decizia de a lansa negocieri de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.