Uniunea Europeană a impus, joi, sancţiuni companiei aeriene Belavia, deţinută de statul Belarus, acuzând operatorul aerian că transportă migranţi ca tactică de destabilizare a statelor europene, într-o nouă rundă de măsuri punitive coordonate cu Statele Unite, Marea Britanie şi Canada, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sancţiunile au fost aprobate luna trecută şi au intrat în vigoare joi, după publicarea în jurnalul oficial al UE.

Marea Britanie şi Canada au impus, de asemenea, noi sancţiuni Belarusului, joi.

Guvernele UE au trecut pe lista neagră 17 persoane şi 11 entităţi, vizând judecători şi oficiali de rang înalt din Belarus. Aceste sancţiuni sunt sub formă de îngheţare a activelor şi interdicţii de călătorie.

Sancţiunile impuse Belavia înseamnă că companiile din UE nu mai pot închiria avioane companiei aeriene din Belarus, au spus oficialii UE.

Nu este clar dacă Belavia va trebui să returneze cele 17 aeronave închiriate prin companiile aeriene din Irlanda.

Decizia duce la 183 numărul de persoane din Belarus aflate sub sancţiunile UE, împreună cu 26 de entităţi.

Uniunea Europeană acuză statul Belarus că transportă migranţi, în principal din Orientul Mijlociu, şi îi împinge să treacă ilegal graniţa cu Polonia într-un ”atac hibrid” asupra blocului.

Autorităţile din Belarus neagă că a alimentat criza şi orice altă faptă greşită.

UE a vizat, de asemenea, hoteluri şi agenţii de turism precum Oskartour, care au fost acuzate că îşi folosesc contactele cu companiile aeriene pentru a atrage migranţi în Belarus.

În jurnalul oficial, UE a afirmat că preşedintele Alexandr Lukaşenko a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin ”cu privire la planificarea deschiderii de noi rute aeriene pentru Belarus” pentru a aduce migranţi.

Moscova neagă orice implicare.

”Belavia a fost implicată în aducerea de migranţi din Orientul Mijlociu în Belarus. Migranţii care doresc să treacă graniţa externă a Uniunii au zburat la Minsk la bordul zborurilor operate de Belavia din mai multe ţări din Orientul Mijlociu”, se arată în jurnalul oficial.

Belavia, căreia i s-a interzis deja să survoleze Uniunea Europeană după aterizarea forţară a unui avion la Minsk, la începutul acestui an, zboară către destinaţii precum Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Armenia, Georgia, Azerbaidjan, Uzbekistan şi Kazahstan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.