Ungaria intenţionează să permită ca limita de temperatură pentru o secţiune a Dunării care primeşte apa de răcire de la centrala nucleară Paks să fie depăşită din motive de securitate a aprovizionării, a declarat vineri Ministerul Energiei de la Budapesta, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele patru reactoare ale centralei funcţionează prin utilizarea apei Dunării pentru răcirea operaţiunilor sale. În prezent, conform regulamentului, fluviul nu poate primi apa dacă temperatura sa depăşeşte 30 de grade Celsius, caz în care operatorul trebuie să reducă producţia şi să aştepte ca fluviul să se răcească sub limită.

"Din cauza schimbărilor climatice, condiţiile meteorologice pot duce din ce în ce mai mult la atingerea limitei în timpul verii, în special la niveluri scăzute ale apei", se arată în comunicatul Budapestei.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Planul propus de Ministerul Energiei ar menţine această limită, dar ar permite operatorului să o depăşească, de la caz la caz, cu permisiunea ministrului energiei, dacă acest lucru este inevitabil pentru securitatea aprovizionării.

"Restrângerea producţiei la Paks ar putea pune în pericol în mod direct buna aprovizionare a consumatorilor interni pe o piaţă a energiei tensionată", se arată în comunicat.

"În plus faţă de considerentele de mediu, poate fi, prin urmare, justificată depăşirea valorii limită de la caz la caz, dacă acest lucru este inevitabil pentru securitatea aprovizionării", declară Ministerul Energiei din Ungaria.

Centrala Paks are patru reactoare VVER 440 construite în Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawaţi. Reactoarele au devenit operaţionale între 1982 şi 1987 şi sunt programate să fie scoase din funcţiune în 2032-2037.

Ungaria intenţionează să extindă centrala, compania Rosatom din Rusia construind două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare, în plus faţă de cele patru reactoare care funcţionează în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.