Mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Budapesta, unde un nou venit în politică a condus o campanie de mobilizare a alegătorilor împotriva premierului populist al Ungariei, Viktor Orbán, înaintea alegerilor europene de duminică, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Am învins apatia", a spus Péter Magyar, un fost membru al guvernului care a schimbat tabăra şi a lansat o mişcare de opoziţie, în faţa unei mulţimi imense care a umplut Piaţa Eroilor din capitală.

"Ne dăm speranţă unii altora", a adăugat el, subliniind: "Construim o ţară în care nu există nici dreapta, nici stânga, ci doar maghiari".

De la revenirea la putere în urmă cu 14 ani, Orbán şi-a consolidat puterea acasă. El a cultivat relaţii cu Rusia şi China, precum şi cu partidele de extremă dreapta din întreaga lume. Şi a descris Bruxelles-ul şi Washingtonul drept adversarii săi, în ciuda faptului că Ungaria continuă să fie membru UE şi NATO.

În acelaşi timp, unii dintre cei mai apropiaţi prieteni şi membri ai familiei premierului se numără acum printre cei mai bogaţi oameni din ţară, pe fondul acuzaţiilor de clientelism generalizat.

Magyar, care a fost căsătorit cu fostul ministru al justiţiei al lui Orbán, a devenit o senzaţie în Ungaria la începutul acestui an când a rupt rândurile şi a început să critice guvernul, subliniind preocupările legate de presupusa corupţie. Guvernul ungar a respins în mod repetat acuzaţiile de corupţie.

Dar, adunaţi într-o după-amiază călduroasă, mulţi dintre cei din mulţime şi-au exprimat admiraţia atât pentru mesajul lui Magyar, cât şi pentru parcursul personal. "Şi-a asumat responsabilitatea pentru păcatele sale şi a luat atitudine", a spus Zoltán, un activist care susţine partidul Tisza al lui Magyar.

Lena, o unguroaică în vârstă de 17 ani care locuieşte în Austria, dar care vrea să se mute acasă, a declarat că va vota pentru Magyar când va avea vârsta necesară. "Cred că trebuie să ne luăm înapoi patria", a spus ea.

În timp ce ungurii vor vota în alegerile locale şi pentru a decide pe cine să trimită să îi reprezinte în Parlamentul European, mulţi văd aceste alegeri ca pe un referendum de facto atât asupra lui Orbán, cât şi asupra partidelor de opoziţie care s-au luptat să îi conteste poziţia în ultimii ani.

Orbán, care este liderul cel mai favorabil Kremlinului din UE, şi-a concentrat campania electorală pe ceea ce el a descris ca fiind o platformă de "pace".

Înaintea alegerilor, partidul de guvernământ Fidesz a desfăşurat o campanie intensă de dezinformare, susţinând - fără a furniza dovezi - că există o conspiraţie globală pentru a forţa Ungaria să intre într-un război direct cu Rusia şi că opoziţia maghiară este dirijată de Occident pentru a submina interesul naţional.

Adresându-se mulţimii, Magyar a respins această naraţiune şi a acuzat guvernul că divizează în mod intenţionat societatea maghiară.

"Partidul Tisza este partidul păcii - adevăratul partid al păcii", a spus el.

Magyar este o figură neobişnuită pe scena politică maghiară. Limbajul său are uneori un ecou al retoricii conservatoare şi naţionaliste, dar el critică, de asemenea, guvernul lui Orbán într-un mod care se adresează alegătorilor liberali.

Într-un interviu acordat publicaţiei The Guardian la începutul campaniei, Magyar a declarat că obiectivul său este să se situeze la centru. "Am o viziune despre Ungaria", a spus el.

Stilul informal al nou-venitului în politică, priceperea în domeniul social media şi dorinţa de a critica atât politicienii de dreapta, cât şi pe cei de stânga au rezonat cu mulţi alegători.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.