FBI l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania, ca fiind suspectul în tentativa de asasinat de sâmbătă asupra fostului preşedinte american Donald Trump, la un miting de campanie. Suspectul a fost împuşcat şi ucis de Secret Service la câteva secunde după ce ar fi tras, de pe un acoperiş, mai multe focuri de armă spre scena unde Trump vorbea în Butler, Pennsylvania, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FBI a declarat că investighează pentru a determina un motiv pentru atacul care s-a soldat cu moartea unui participant la miting şi rănirea gravă a altor doi spectatori. La rândul său, fostul preşedinte Donald Trump spune că a fost rănit de un glonţ la urechea dreaptă.

UN REPUBLICAN CU DONAŢII CĂTRE DEMOCRAŢI

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Registrele electorale de stat arată că Thomas Matthew Crooks se înregistrase ca republican. La viitoarele alegeri din 5 noiembrie ar fi fost prima dată când Crooks ar fi avut vârsta pentru a putea vota într-o cursă prezidenţială. 

Însă când Crooks avea 17 ani, el a făcut o donaţie de 15 dolari către ActBlue, un comitet de acţiune politică (PAC) care strânge bani pentru politicienii democraţi şi de stânga, conform unui dosar din 2021 al Comisiei Electorale Federale. Donaţia a fost destinată Progressive Turnout Project, un grup naţional care mobilizează democraţii să voteze. Grupurile nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Crooks locuia la aproximativ o oră distanţă de locul unde avea loc mitingul de campanie, în Butler. Tatăl lui Crooks, Matthew Crooks, în vârstă de 53 de ani, a declarat pentru CNN că încearcă să înţeleagă ce s-a întâmplat şi că vrea să vorbească cu forţele de ordine înainte de a vorbi despre fiul său.

PREMIANT

Thomas Crooks a absolvit în 2022 liceul Bethel Park, potrivit Pittsburgh Tribune-Review. El a primit un "premiu de vedetă" de 500 de dolari din partea Iniţiativei Naţionale pentru Matematică şi Ştiinţă, potrivit ziarului.

O înregistrare video a ceremoniei de absolvire din 2022, publicată de The New York Times, îl arată pe Crooks primindu-şi diploma de liceu în aplauze. O înregistrare video de la acea ceremonie postată online îl arată pe Crooks ca un tânăr alb, cu ochelari, într-o robă neagră de absolvire şi pozând cu un oficial al şcolii. Reuters nu a putut verifica imediat autenticitatea videoclipului.

Reprezentanţii forţelor de ordine au declarat sâmbătă că, la locul atacului, Crooks nu avea asupra sa niciun act de identitate şi a trebuit să fie identificat prin alte metode.

"Ne uităm la fotografii chiar acum şi încercăm să îi verificăm ADN-ul şi să obţinem confirmarea biometrică", a declarat Kevin Rojek, agent special FBI responsabil, în timpul unei conferinţe de presă.

FĂRĂ ANTECEDENTE

USA Today a relatat că zeci de vehicule ale forţelor de ordine au fost staţionate în faţa unei reşedinţe care figurează la adresa lui Crooks din registrul electoral. Agenţi ai Biroului pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc şi Explozivi erau la faţa locului, iar o echipă de genişti se afla la reşedinţă, potrivit USA Today. Perimetrul reşedinţei suspectului era sigilat duminică cu banda galbenă de protecţie a poliţiei. Un vehicul al poliţiei din Alleghany County era parcat afară.

Tot duminică, Administraţia Federală a Aviaţiei a declarat că a închis spaţiul aerian deasupra Bethel Park din "motive speciale de securitate".

Reuters nu a putut identifica imediat conturile de social media sau alte postări online ale lui Crooks. Meta, compania mamă a Facebook şi Instagram, nu a răspuns imediat întrebărilor dacă platformele au eliminat orice conturi legate de suspect.

Tânărul de 20 de ani nu avea antecedente penale, potrivit înregistrărilor publice ale instanţelor din Pennsylvania.

VĂZUT DE MARTORI

Îmbrăcat într-un tricou şi pantaloni largi, el a fost văzut de mai multe persoane la scurt timp după începerea mitingului lui Donald Trump, mişcându-se pe acoperişul unui hangar al unei companii, la aproximativ 120 de metri în afara arenei mitingului.

Un martor intervievat de o echipă BBC a explicat că se afla în afara perimetrului şi că a văzut un bărbat înarmat cu o puşcă târându-se pe acoperiş pentru câteva minute. El l-a arătat pe individ poliţiei, întrebându-se de ce Trump încă îşi continua discursul. "L-am arătat poliţiei, am spus 'Hei, este un tip pe acoperiş cu o armă... Iar poliţia nu ştia ce se întâmplă", a declarat el pentru postul britanic. Martorul a explicat că a încercat să avertizeze poliţia, dar că, din cauza pantei acoperişului, este posibil ca aceştia să nu-l fi văzut pe tânărul înarmat. El a mai spus că i-a văzut ulterior pe poliţişti împuşcându-l pe atacator: "S-au târât pe acoperiş, au îndreptat armele spre el, s-au asigurat că era mort. Era mort, şi asta a fost tot", a povestit martorul.

CITEȘTE ȘI Cum sunt securizate mitingurile de campanie ale lui Donald Trump
CITEȘTE ȘI Reuters: Deficienţă majoră de securitate la mitingul lui Trump, vizat de o tentativă de asasinat. O Comisie a Camerei Reprezentanţilor o convoacă la audieri pe directoarea Secret Service. Atacul, de natură să remodeleze cursa prezidenţială

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.