Orăşelul Thiberville din Normandia, de fapt o comună cu nici 2.000 de locuitori, a primit o moştenire de cinci ori mai mare decât bugetul său anual de la un locuitor al Parisului care nu a fost niciodată aici, dar a cărui familie purta numele localităţii, relatează The Guardian.
De-a lungul lungii sale vieţi, Roger Thiberville, nu a vizitat nici măcar o dată comuna din Normandia care i-a dat numele de familie. Descendent dintr-o familie de proprietari de podgorii, el a moştenit de la părinţii săi o proprietate în Paris şi a lucrat ca meteorolog. Dar când a murit, în august, la vârsta de 91 de ani, fără să aibă urmaşi, primarul din Thiberville a primit un telefon. Defunctul Thiberville lăsase comunei Thiberville cea mai mare parte a averii sale, estimate la 10 milioane de euro.
Guy Paris, primarul din Thiberville, a declarat că localnicii şi oficialii, uimiţi şi încântaţi, se gândesc acum cum să cheltuiască suma neaşteptată, care este de cinci ori mai mare decât bugetul anual al municipalităţii. „Este o sumă excepţională de bani. Evident, suma depăşeşte orice imaginaţie”, a declarat Paris pentru postul local de radio France Bleu. „Nu ştim încă ce vom face cu ea. Nu îi vom cheltui pe toţi. Vom gestiona această moştenire aşa cum am făcut întotdeauna cu bugetul nostru municipal - cu prudenţă şi responsabilitate”, a promis edilul.
Paris a declarat că singura legătură a lui Thiberville cu localitatea pare să fi fost numele său, iar din câte se pare, binefăcătorul comunei a dus un trai „umil” la Paris, unde deţinea patru apartamente în arondismentul 15 din sud-estul capitalei. Poate surprinzător, nu există nicio fotografie cunoscută a acestuia. Singura dorinţă declarată a lui Thiberville a fost ca cenuşa sa să fie depusă într-un memorial în cimitirul comunei. „Domnul Thiberville nu a cerut nimic în schimb pentru moştenirea sa, dar îi datorăm cel puţin asta”, a declarat primarul.
Deoarece comuna este un organism public, nu va trebui să plătească niciun impozit pe moştenire.
Comuna franceză încearcă acum să ramburseze un împrumut bancar de peste 400.000 EUR utilizat pentru a construi o nouă şcoală primară. „Avem proiecte: o grădină publică cu o zonă de joacă, un teren cu panouri solare, care vor servi drept umbrar, renovarea şcolii primare, un teren de fotbal sintetic”, a detaliat edilul.
Thiberville este o comună banală, care se mândreşte cu un castel de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi cu o fostă fabrică de panglici, dar cu puţine alte lucruri care să o deosebească de alte comune din Normandia. Cea mai apropiată atracţie majoră este marea bazilică din Lisieux - la 16 km spre vest - construită în onoarea Sfintei Tereza şi inaugurată în anii 1950.
Şi, în timp ce Thiberville îşi celebrează norocul, satele vecine Le Planquay şi La Chapelle-Hareng ar putea regreta decizia de a nu fi fuzionat cu comuna, pentru a primi subvenţii rezervate comunelor cu peste 2 000 de locuitori. Planul a fost respins de consilierii vecini, ceea ce înseamnă că Thiberville nu îşi va împărţi acum moştenirea cu nimeni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.