Un NATO fără Turcia ar însemna sfârşitul Alianţei Nord-Atlantice, a subliniat miercuri ambasadorul Turciei în Franţa Ismail Hakki Musa, interpelat cu privire la ”imperialismul turc” şi punerea în ”pericol” a prezenţie turce în blocul militar occidental, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Imaginaţi-vă NATO fără Turcia! Nu mai e NATO! Nu ar mai exista NATO fără Turcia! Voi nu ştiţi să trataţi Iranul, Irakul, Siria, (Marea) Mediterană de Sud, Caucazul, Libia, Egiptul”, a lansat ambasadorul, audiat în Comisia Afacerilor Externe şi Apărării din cadrul Senatului franez, pe fondul unei puternice escaladări a tensiunilor franco-turce.

”Turcia nu este o ţară oarecare în NATO”, a continuat Ismail Hakki Musa, referindu-se la importanţa demografică şi militară a ţării sale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Noi am apărat flancul de sud şi de est în timpul Războiului Rece cu multe eforturi, uneori în detrimentul prosperităţii naţiunii noastre, poporului nostru”, a spus el.

Franţa critică extrem de dur intervenţia militară turcă în Libia, alături de Guvernul uniunii naţionale (GNA) de la Tripoli care, cu ajutorul acestei susţineri, a respins forţele mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul Libiei, care încerca să cucerească Tripoli.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a acuzat luni Turcia de faptul că are, în războiul civil libian, o ”responsabilitate istorică şi criminală”, ca o ţară care ”pretinde să fie membră NATO”.

Şeful diplomaţiei turce Mevlüt Cavusoglu i-a replicatmarţi, denunţând o abordare ”distructivă” a Franţei în Libia şi acuzând-o că încearcă să consolideze prezenţa Rusiei în această ţară sfâşiată de un război civil din 2011.

Mareşalul Haftar este susţinut de Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Rusia.

Franţa îl susţine pe Haftar, potrivit multor analişti, însă Parisul dezminte.

Parisul a cerut NATO să ia măsuri în urma unui recent incident naval franco-turc, acuzând Turcia de faptul că a vizat fregata Le Courbet în timpul unui control al unor nave suspectate de încălcarea embargoului asupra armamentului impus Libiei - ceea ce Ankara dezminte - şi acuzând un nou exemplu al ”morţii cerebrale” a NATO.

Senatorul Jean-Marie Bockel, membru al Adunării Parlamentare a NATO, denunţă că ”imperialismul turc creează o politică a tensiunii şi, adesea, provocări”.

”Tot ceea ce sper este ca ceea ce se întâmplă în acest moment să nu pună în pericol această prezenţă a Turciei în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”, a avertizat el.

”Unde sunteţi? Unde vă sunt prietenii? (...) Sunteţi înăuntrul sau în afara (NATO)?”, a subliniat Ladislas Poniatowski, evocând achiziţionarea de către Turcia a unui sistem rus de apărare antirachetă de tip S-400 şi contenciosul privind Ciprul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.