Aproximativ 130 de persoane - inclusiv disidenţi - se aflau în detenţie în Cuba, în urma manifestaţiilor fără precedent din weekend împotriva Guvernului comunist de la Havana, care neagă vreo ”explozie socială”, iar o persoană a murit la manifestaţii, relatează AFP.
”La 11 iulie nu a avut loc o explozie socială în Cuba. Ea nu a avut loc din cauza voinţei poporului nostru şi a susţinerii poporului nostru a Revoluţiei şi Guvernului său”, a apreciat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul cubanez de Externe Bruno Rodriguez.
La fel cum a făcut preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel înaintea sa, Bruno Rodriguez a acuzat Statele Unite de faptul că se află la originea acestor manifestaţii fără precedent care au izbucnit duminică pe insula comunistă - în aproximativ 40 de oraşe şi sate, în care protestatari au strigat ”Ne este foame!”, ”Libertate!” şi ”Jos dictatura!”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Aproximativ 130 de persoane erau încarcerate sau date dispărute, potrivit unei liste cu nume publicată pe Twitter de către mişcarea contestatară San Isidro.
Între aceste persoane se află José Daniel Ferrer şi Manuel Cuesta Morua - doi dintre principalii disidenţi cubanezi.
Organizaţia disidentă ”Doamnele în Alb” a anunţat tot pe Twitter arestarea şefei sale Berta Soler.
Niciun număr oficial de arestări nu a fost anunţat, iar familii au încercat marţi să obţină, de la comisariate de poliţie de la Havana, informaţii despre rudele lor arestate, a constatat AFP.
Ministerul cubanez de Interne a anunţat, fără să ofere precizări cu privire la circumstanţe, că un manifestant a murit luni în cartierul popular Güinera, la periferia capitalei, în timp ce participa la ”tulburări”.
Ministerul şi-a exprimat ”regretul moartea acestei persoane”, potrivit agenţiei oficiale cubaneze de presă, care precizează este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 de ani.
Secretara de Stat adjunctă americană Julie Chung, însărcinată cu Americile, a denunţat anterior ”violenţa şi arestări ale unor manifestanţi cubanezi şi dispariţia unor activişti independenţi”.
Ea a citat mai multe nume, între care ale lui Guillermo «Coco» Fariñas - eliberat între timp -, José Daniel Ferrer, Luis Manuel Otero Alcantara şi Amaury Pacheco.
”Cerem eliberarea lor imediată”, a subliniat ea.
Între persoanele arestate se află Camila Acosta, o cubaneză învârstă de 28 de ani, potrivit cotidianului ABC de la Madrid, cu care colabora de şase luni.
”Arestarea unei jurnaliste a uneipublicaţiispaniole, ABC, îmi pare nepotrivită”, a denunţat premierul spaniol socialist Pedro Sanchez, care a îndemnat Havana să respecte dreptul cubanezilor de a ”manifesta liber”.
O animatoare pe YouTube, Dina Stars, a fost arestată la domiciliu de către poliţie, în timp ce vorbea în direct într-o emisiune la televiziuea spaniolă, potrivit postului.
La Havana domnea marţi un calm aparent, în contextul unei puternice prezenţe poliţiste, militare şi unor agenţi în civil.
Însă Internetul mobil, ”motorul” mobilizărilor, era în continuare închis.
Observatorul specializat Netblocks a semnalat perturbări în Cuba ale principalelor reţele de socializare şi platforme de comunicare, precum Whatsapp şi Facebook.
Washingtonul a îndemnat la o restabilire rapidă a ”tuturor mijloacelor de comunicare obline şi offline”.
”Închiderea căilor de informare (...) nu răspunde deloc nevoilor şi asipraţiilor legitime ale poporului cubanez”, a subliniat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.
Statele Unite au anunţat însă că nu vor primi cubanezi care încearcă să fugă pe mare din ţara lor în criză.
Episcopi catolici de pe insulă au îndemnat Guvernul şi protestatarii ”să se înţeleagă”, pentru a evita violenţe, în contextul în care unele manifestaţii au degenerat în ciocniri cu forţe de odine.
Ei au subliniat eforturile Guvernului de a înfrunta criza economică.
”Poporul are dreptul să-şi exprime nevoile, dorinţele şi speranţele”, subliniază într-un comunicat episcopii cubanezi.
Aceste manifestaţii - fără precedent din 1994 - au iritat Guvernul comunist.
”Vom evita violenţa revoluţionară, însă vom reprima violenţa contrarevoluţionară”, a avertizat luni Diaz-Canel.
Mai multe manifestaţii ale unor susţinători ai regimului au avut loc duminică, iar apoi luni.
Ciocniri uneori violente au avut loc între cele două tabere.
Într-un semn al gravităţii situaţiei, Raul Castro, în vârstă de 90 de ani, a ieşit din rezerva afişată
Fostul conducător al Revoluţiei cubaneze din 1959, alături de fratele său Fidel Castro, i-a lăsat frâiele Partidului Comunist Cubanez (PCC, unic) în aprilie lui Miguel Diaz-Canel, care i-a succedat la preşedinţie în 2018.
Raul Castro a asistat duminică la o reuniune a Biroului Politic al Comitetului central al PCC, în care ”s-au analizat provocările orchestrate de către elemente contrarevoluţionare, organizate şi finanţate din Statele Unite cu obiective destabilizatoare”, scria marţi ziarul oficial al partidului unic, Granma.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...