Un martor al acuzării în procesul în care fostul premier israelian Benjamin Netanyahu este judecat cu privire la corupţie, Haim Geron, şi soţia acestuia, Esti, au murit în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni în Grecia, luni, pe care acest fost director adjunct din cadrul Ministerului Comunicaţiilor îl pilota, o prăbuşire cauzată aparent de o defecţiune tehnică, relatează The Times of Israel.
Numele celor doi, singurele victime, au fost anunţate în mod public marţi.
Geron a fost director general adjunct însărcinat cu ingineria şi licenţierea la Ministerul israelian al Comunicaţiilor.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Presa greacă scrie că cei doi se aflaula bordul unui avion cu un singur motor, care s-a prăbuşit pe Insula Samos, în apropiere de Turcia.
Cele două corpuri au fost luate de la locul dramei, a declarat pentru Reuters un oficial din cadrul Pazei de Coastă elene.
Cauza accidentul erau neclare, însă presa greacă sccrie că avionul, de tip Cessna 172, părea să fi avut o problemă tehnică şi că a ”dispărut” de pe radar.
Netanyahu este judecat în trei dosare de corupţie - denumite cazurile 1000, 2000 şi 4000 -, iar în cel mai grav dintre ele - cazul 4000 - fostul premier este acuzat de abuz de putere pe când era premier şi ministru al Comunicaţiilor, în perioada 2014-2017.
El este acuzat de faptul că s-a folosit de funcţia de premier pentru a beneficia ilegal de pe urma intereselor de afaceri ale lui Shaul Elovitch, acţionarul majoritar al companiei în domeniul telecomunicaţiilor Bezeq.
Elovitch i-ar fi oferit lui Netanyahu şi familiei acestuia, în schimb, o acoperire pozitivă pe site-ul Walla, pe care-l deţine, permiţând cu regularitate unor asociaţi şi familiei lui Netanyahu să stabilească politica editorială şi conţinutul site-ului.
În mai 2020, Geron, de profesie avocat, a vorbit la postul de radio 103FM despre mărturia sa în procesul împotriva lui Netanyahu.
El preciza atunci că mărturia sa a vizat dezvoltarea infrastructurii fibrei optice în Israel, industria telecomunicaţiilor şi serviciile de telefonie.
Întrebat dacă cunoaşte vreo activitate infracţională la minister, Geron declara atunci că ”tribunalul este singurul care poate stabili dacă ceva este infracţiune sau nu”.
El a subliniat la acea vreme că nu a fost interogat despre acordul Bezeq-Yes, un element-cheie al procesului.
Acest acord, încheiat în 2015, i-a adus lui Elovitch milioane de dolari, acuză procuratura israeliană, iar intervenţia lui Netanyahu, în calitate de ministru al Comunicaţiilor, în vederea aprobării acestui acord face parte înţelegerea sa cu Elovitch, potrivit procuraturii.
Procesul împotriva lui Netanyahu s-a reluat luni, prin interogatoriul încrucişat al unui martor-cheie al acuzării, fostul CEO al site-ului Walla, Ilan Yeshua.
În ”cazul 1000”, Netanyahu este acuzat că a primit în mod ilegal cadouri de la miliardari.
În ”cazul 2000” este vorba despre un acord reciproc avantajos cu editorul cotidianului Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, care i-a oferit lui Netanyahu o acoperire favorabilă în publicaţie sale în schimbul unor prevederi legislative care să slăbească o publicaţie rivală.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.