Un tribunal din oraşul rus Gorno-Atlaisk, în Altai, l-a condamnat vineri pe un jurnalist local, Serghei Mihailov, la opt ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat de criticarea în articolele sale a acţiunilor armatei ruse în Ucraina, anunţă parchetul local, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Serghei Mihailov ”a publicat pe Internet, în martie şi aprilie 2022, articole care conţineau informaţii false” despre acţiunile armatei ruse în Ucraina, a anunţat într-un comunicat postat pe Telegram parchetul.

Acest locuitor al oraşului Gorno-Altaisk, în vârstă de 48 de ani, lucra la un ziar local online - ”Listok”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Anchetatorii l-au acuzat de fapul că este ”motivat de ură politică”.

El urmează să ispăşească opt ani de închisoare ”într-o colonie cu regim general”, potrivit parchetului.

În faţa instanţei, Serghei Mihailov a declarat marţi că a scris articoiele arătate cu degetul de către anchetatori ”pentru ca cititorii mei să nu cadă în minciună, să nu ia parte la lupte, să nu devină criminali şi victime, să nu facă rău poporului nostru frate ucrainean”.

El a catalogat Războiul din Ucraina drept o ”situaţie teribilă”, potrivit unei transcriei a declaraţiilor publicată online.

Rusia reprimă de ani de zile vocile critice, însă campania de reprimare a luat o amploare considerabilă după luarea cu asalt a Ucrainei, în februarie 2022.

Rusia şi-a extins arsenalul represiv de peste doi ani şi pedepseşte aspru difuzarea a ceea ce consideră ”informaţii false” sau ”discreditarea” forţelor ruse.

Potrivit unui bilanţ întocmit de ONG-ul specializat OVD-Info, peste 1.000 de persoane au fost date în judecată în Rusia din cauză că au criticat invazia Ucrainei de către Rusia.

Aproape toţi opozanţii de anvergură au fost încarceraţi sau împinşi să se exileze, iar mii de ruşi obişnuiţi au fost inculpaţi sau condamnaţi la amenzi sau închisoare din cauză că şi-au exprimat în mod public dezacordul cu Kremlinul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.