Un fost ministrul austriac al Familiei şi Tineretului, Sophie Karmasin, în vârstă de 55 de ani, a fost inculpat în marja unui dosar de deturnare de fonduri publice, care a condus la îndepărtarea de la putere, anul trecut, a fostului cancelar austriac Sebastian Kurz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sophie Karmasin este acuzată de ”fraudă agravantă”, din cauza ascunderii unor venituri, cu scopul de an încasa despăgubiri în urma plecării de la Ministerul Familiei în 2017, a anunţat marţi, într-un comunicat, parchetul.

Această faptă a antrenat ”un prejudiciu estimat la aproximativ 78.500 euro” Austriei, precizează parchetul.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

După ce a plecat din Guvern, ea a înfiinţat un cabinet de consultanţă, iar în acest cadru este acuzată că s-a înţeles cu un funcţionar de rang înalt, inculpat la rândul său, pentru a se asigura că obţine, în perioada 2019-2021, licitaţii organizate de către un minister.

Ea riscă trei ani de închisoare.

Inculparea sa decurge din scandalul Ibizagate - care continuă să destabilizeze Austria.

Difuzarea în 2019 a unei înregistrări video filmate pe Insula spaniolă  Ibiza a condus la deschieerea multor anchete împotriva unor lideri politici şi la la confiscarea de telefoane mobile care continuă să-şi dezvăluie secretele.

Acest scandal a condus la îndepărtarea de la putere a fostului vicecancelar de extremă dreapta Heinz-Christian Strache şi l-a prins din urmă pe Sebastian Kurz, obligat să demisioneze în octombrie 2021 în urma unor acuzaţii de corupţie.

Justiţia a început să se intereseze de Karmasin pentru că o suspecta de realizarea unor false anchete de opinie măgulitoare, comandate de către anturajul lui Sebastian Kurz, cu scopul unei accelerări a ascensiunii politice a acestuia.

În cadrul acestor investigaţii, justiţia a scos la iveală alte eventuale infracţiuni ale fostului ministru al Familiei, care a făcut parte din Guverm în perioada 2013-2017.

În octombrie, preşedintele ecologist austriac Alexander Van der Bellen şi-a exprimat îngrijoarea faţă de impactul acestor scandaluri asupra opiniein publice, în contextul în care extrema dreaptă a redevenit, în sondaje, prima forţă politică a Austriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.