O ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) fără acord, la 12 aprilie, ”este de-acum un scenariu probabil”, a reacţionat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE), după a treia respingere de către deputaţii britanici a Tratatului retragerii negociat de Theresa May cu Bruxellesul, relatează AFP.
”Regatului Unit îi va reveni să indice calea de urmat înaintea acestei date” de 12 aprilie - noul termen-limită al Brexitului, care era prevăzut iniţial chiar în ziua acestui vot, la 29 martie, a apreciat purtătoarea de cuvânt.
”Un scenariu «no-deal» la 12 aprilie este de-acum un scenariu probabil”, a subliniat ea, adăugând că UE este ”deplin pregătită” în acest sens.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
RASMUSSEN: ”FOARTE DESCURAJATOR”
Premierul danez Lars Loekke Rasmussen a apreciat că UE ”îşi va intensifica prefătirile în vederea unui «no deal»”, după vot, potrivit The Associated Press.
Rezultatul votului din Parlamentul britanic este ”foarte descurajator”, iar ”Regatul Unit trebuie să prezinte o cale de evitare a unui #NoDeal. Aproape fără opţiuni şi timp”, a scris pe Twitter Lars Loekke Rasmussen.
Danemarca a aderat la Comunitatea Europeană - în prezent Uniunea Europeană - în aceeaşi perioadă cu Marea Britanie, în 1973.
RINKEVICS: ”FOARTE NEFERICIT”
Ministrul leton de Externe Edgars Rinkevics a apreciat, la rândul său, pe Twitter, că rezultatului votului britanic este ”foarte nefericit”, potrivit AP.
”Dragă (Mare) Britanie, te rog să ne spui ce vrei cu adevărat!”, a îndemnat el.
MACRON: FRANŢA, ”CEA MAI PREGĂTITĂ ŢARĂ” ÎN CAZUL UNUI ”NO DEAL”
Franţa este ”ţara cea mai pregătită” între cele care sunt în mod direct vizate, să gestioneze consecinţele unui Brexit fără acord, chiar dacă va trebui să ”accelereze” pregătirile şi să negocieze cu Londra în domeniul pescuitului, a declarat vineri, în faţa unor aleşi din Hauts-de-France, preşedintele Emmanuel Macron, citat de AFP.
”Dacă la 12 aprilie britanicii nu-şi dau acordul, ne vom îndrepta către o absenţă a unui «deal» şi un Brexit dur, cu toate consecinţele pe care le implică asta”, a avertizat el, chiar înainte de a treia respingere de către deputaţii britanici a acordului negociat de Theresa May cu UE.
Întrebat de aleşi din Nord despre soarta pescarilor francezi, care lucrează în mare parte în ape britanice, şeful statului a răspuns că ”am început să purtăm un dialog cu britanicii asupra acestui punct”.
Ei pot ”să păstreze 100% accesul în apele lor, dar nu pot să transforme (produsul pescuitului lor) fără celalte ţări europene. Nu suntem dezarmaţi, este o logică a terorii, dar suntem independenţi”, a apreciat macron.
Franţa va avea de asemenea grijă ”să păstreze atractivitatea porturilor sale şi zonelor de tranzit”. ”25% din comerţul comunitar trece prin tubel, nimeni nu vrea ca asta să nu funcţioneze, ei în primul rând”, a spus el.
Acceptând expresia ”conflict naval” utilizată de primarul din Boulogne-sur-mer Frédéric Cuvillier, Macron a promis că Franţa ”se va afla în apărare, dar ţi cu voi la atac, pentru a găsi o ieşire favorabilă” în dialogul cu Londra.
SUSŢINĂTORII FREXITULUI SĂRBĂTORESC ZIUA ÎN CARE URMA SĂ AIBĂ LOC BREXITUL
Cele două mişcări politice franceze care susţin o plecare a Franţei din uniunea Europeană (Frexit) au fost prezente la Londra, vineri, pentru a sărbători ziua de 29 martie, în care urma să aibă loc Brexitul.
Preşedintele formaţiunii Les Patriotes (LP) Florian Philippot participa, la Londra, la un marş condus de către ”Brexiter”-ul Nigel Farage, care face parte din acelaşi grup ca fosta mână dreaptă a lui Marine Le Pen - grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe (ELDD) în Parlamentul European (PE).
Este vorba despre un ”«march to leave», adică un marş pentru libertate, pentru a impune respactarea voinţei britanicilor de Brexit” şi ”a striga această voinţă de respectare a democraţiei şi această sete de suveranitate”, a comentat eurodeputatul într-un video la Londra.
Formaţiunea UPR a fostului candidat la preşedinţie François Asselineau s-a alăturat tot vineri, la Londra unui număr de 700 de persoane, pentru a sărbători data iniţială a Brexitului şi totodată 12 ani de la înfiinţarea partidului.
”Ceea ce este dificil nu este să ieşi din UE (...). Problema este că cei care au fost bătuţi acceptă democraţia şi sufragiul universal”, a comentat la BFMTV Asselineau.
Partidul Les Patriotes este creditat cu 2% în intenţiile de vot în alegerile europene, iar UPR cu 1%, potrivit unor date publicate joi de Institutul Ifop.
În urmă cu exact doi ani, premierul britanic Theresa May invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi lansa în mod oficial procesul ieşirii din UE, care urma să se încheie la 29 martie, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...