Un bărbat a trecut marţi frontiera enclavei spaniole în Maroc Melilla fugind şi strigând ”Allah Akbar” şi a rănit uşor un poliţist cu un cuţit, declară un purtător de cuvânt al poliţiei pentru AFP.
”Poliţia a arestat un bărbat care a atacat cu un cuţit agenţi la punctul de trecere a frontierei de la Beni Enzar”, a anunţat ministrul spaniol de Interne Juan Ignacio Zoido pe contul său de Twitter.
”Bărbatul a intrat fugind şi strigând Allah Akbar (Allah e mare)”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei pentru AFP, precizând că atacul a avut loc luni dimineaţa la ora locală 7.35 (8.35, ora României).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”El a rănit uşor un poliţist cu cuţitul”, a adăugat acesta şi a precizat că este vorba despre ”o tăietură la un deget la o mânăi”, a precizat această sursă.
Potrivit unei purtătoare de cuvânt a prefecturii de la Melilla, agresorul era înarmat cu un cuţit ”de dimensiune mare” şi ar fi de naţionalitate marocană.
Începând din 2016, Spania pare să fie vizată mai mult de jihadişti islamişti, cel puţin pe anumite website-uri, de către simpatizanţi care evocă trecutul acestei ţări de pământ islamic şi vise de recucerire a acestuia.
Însă Spania a rămas ocolită de atacuri de natură islamistă din 2004 încoace, când a fost vizată de atentatele cele mai sângeroase comise pe teritoriul european - aproximativ zece bombe au explodat în trenuri la periferia Madridului şi au ucis 191 de oameni. Atentatul a fost revendicat, în numele Al-Qaida, de o celulă islamistă.
Spania îşi exercită suveranitatea asupra enclavelor Ceuta şi Melilla - în Maroc - începând din 1580 şi, respectiv, 1496.
Foarte mulţi marocani trăiesc în aceste enclave sau vin aici zilnic, pentru a cumpăra produse care nu sunt taxate.
Cele două oraşe se bucură de un statut de ”porto-franco”, care contribuie la dezvoltarea lor economică şi alimentează o contrabandă - tolerată în mare - în nordul Marocului.
Începând din 2005, Ceuta şi Melilla se confruntă cu o presiune migratorie imensă. Mii de migranţi clandestini subsaharieni încearcă să pătrundă anual în aceste adevărate anticamere ale Eldoradoului european.
Nivelul de trai este foarte slab, iar nivelurile şomajului şi sărăciei sunt foarte ridicate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.