Simpatizant al extremei drepte americane, folosit pentru a răspândi informaţii false, Jack Posobiec a fost unul dintre primele conturi de Twitter foarte urmărite de unde au fost distribuite documente piratate în urma atacului cibernetic asupra echipei candidatului de centru în alegerile prezidentiale din Franţa, Emmanuel Macron, scrie Le Monde. Mesajul său a fost preluat rapid de programe automate care l-au distribuit în Franţa, unde a căpătat vizibilitate majoră cu ajutorul WikiLeaks, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Jack Posobiec, cel care vineri a oferit toată vizibilitatea documentelor piratate de pe serverul echipei de campanie a lui Emmanuel Macron, nu este un necunoscut - la Washington, el a lucrat pentru site-ul militant Rebel, pro-Trump şi pro-Le Pen, care preia în mod regulat informaţii false.

Vineri seara, el a difuzat către 100.000 de abonaţi ai săi pe Twitter un link către secţiunea politică a 4chan, un imens forum cu fotografii anonime unde se reunesc susţinători ai lui Donald Trump şi ai extremei-drepte americane. Mesajul conţinea link-urile de download pentru dosarele „MacronLeaks“. Jack Posobiec este cel care a oferit acestor documente o vizibilitate importantă, în numai câteva ore, în intreaga presă de extremă dreaptă americană, înainte ca alte organizaţii, între care WikiLeaks, să difuzeze la rândul lor linkuri către documente.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

ACTIVIŞTI AMERICANI DE EXTREMĂ-DREAPTA, WIKILEAKS ŞI PROGRAME AUTOMATE AU AMPLIFICAT MESAJUL

Răspândirea rapidă pe Twitter, Facebook şi pe forumul de mesageri 4chan a e-mailurilor şi a celorlalte documente de campanie furate de la echipa lui Macron au amintit de eforturile activiştilor de dreapta şi ale presei de stat ruse de a promovo documente care au pus-o într-o lumină nefavorabilă pe candidata democrată la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, anul acesta.

De asemenea, a realimentat întrebările dacă reţelele de socializare au depus suficiente eforturi pentru a limita răspândirea conturilor false sau a conţinutului de tip spam şi cum ar trebui să reacţioneze organizaţiile media la informaţiile obţinute prin atacuri informatice.

Twitter a refuzat să comenteze dacă a luat măsuri specifice în replică la MacronLeaks, iar Facebook nu a răspuns cererii de comentarii.

O analiză realizată de Digital Forensic Research Lab al The Atlantic Council a arătat că hashtag-ul #MacronLeaks a fost distribuit de 47.000 de ori în trei ore şi jumătate.

Tweet-ul iniţial al lui Posobiec a fost redistribuit de 15 ori într-un minut şi de 87 de ori în cinci minute, a afirmat consilierul Atlantic Council, Ben Nimmo.

De la Posobiec, tweet-ul a fost preluat de programe automate, care l-au transferat din SUA în Franţa, potrivit lui Nimmo.

Însă WikiLeaks, care a publicat şi e-mailurile democrate în campania electorală de anul trecut, a adus informaţiile în prim-plan pe reţelele de socializare. Organizaţia nu a publicat documente, dar a transmis mesaje pe Twitter despre ele de cel puţin 15 ori.

“Ca publicaţia dominantă în domeniu, am luat-o înaintea tuturor celorlalte publicaţii majore cu câteva ore”, a afirmat Wikileaks, precizând: “Cititorii noştri se aşteaptă la acest lucru”.

CINE ESTE JACK POSOBIEC?

Pe plan politic, Jack Posobiec refuză eticheta d"Alt-right" (Alternative right), mişcare americană de extremă dreapta, şi revendică mişcarea de extremă dreapta "Slavright". El face parte din sfera de extremă dreapta militantă foarte prezentă on-line.

Biografia lui Posobiec, jurnalist la organizaţia de ştiri de extremă-dreapta The Rebel, arată că a coordonat organizarea unui grup care a susţinut campania preşedintelui american Donald Trump.

Miercuri, 3 mai, Jack Posobiec a fost unul dintre primele conturi „influente“ care au distribuit zvonurile de evaziune fiscală în privinţa lui Emmanuel Macron, la scurt timp după publicarea, pe 4chan, a două documente a căror autenticitate nu a fost dovedită. Emannuel Macron a depus plângere a doua zi, pentru "fals şi uz de fals", iar procurorii din Paris au deschis o anchetă pentru ştiri false cu scopul deturnării votului.

După plângerea depusă de Emmanuel Macron, Jack Posobiec, simţindu-se vizat, a difuzat un video live în care i se adresează lui Macron: "Macron, alegerile voastre sunt în trei zile, de ce ataci jurnaliştii în loc să infirmi aceste documente?" El susţine că Emmanuel Macron îl vizează direct, deşi nu l-a menţionat nicodată publicat. "Afirmaţia ta că noi am fabricat documente false este defăimatoare, e o încercare de a ne leza şi de a leza imaginea noastră".

Sâmbătă dimineaţă, după difuzarea "MacronLeaks", Jack Posobiec a cerut, pe contul său de Twitter, să fie audiat în Parlamentul francez cu privire la aceasta.

În numeroase ocazii, în ultimele săptămâni, el a postat mesaje critice la adresa candidatului En Marche!, spunând că sondajele care îl plasează în fruntea intenţiilor de vot sunt fraudate.

ATACUL INFORMATIC, DIFICIL DE ATRIBUIT

Unii cercetătorii au observat folosirea de fraze identice pe bloguri în legătură cu scurgerea de informaţii MacronLeaks. Ei cred că acest lucru a urmărit indexarea rezultatelor mai rapid pe motorul de căutare al Google. Google nu a răspuns cererilor de comentariu.

„Este evident că nimeni nu îşi asumă creditul pentru acest lucru”, a subliniat John Hultquist, cercetător la compania IT FireEye, potrivit căruia atribuirea atacului este dificilă.

Compania de securitate IT Flashpoint a afirmat că o evaluare iniţială a atacului sugerează că APT28, o grupare cu legături cu serviciile ruse de informaţii, s-ar putea aflat în spate, însă dovezile nu sunt clare.

Compania a evocat, însă, că metadatele dintr-unul dintre fişierele publicate online aratăă că a fost modificat de cineva care lucrează în industria IT din Moscova.

Pe de altă parte, alţi experţi în securitate avertizează că orice concluzie este prematură.

Kremlinul a negat în repetate rânduri acuzaţiile că ar fi încercat să se amestece în alegerile din SUA sau Franţa.

Numeroase documente interne (e-mailuri, documente contabile) ale anturajului candidatului En Marche! au fost publicate pe reţelele de socializare şi distribuite masiv de conturi apropiate de extrema-dreaptă, chiar înainte de încheierea campaniei electorale oficiale.

Documentele furate ar fi de natură contabilă, dar acestea sunt amestecate cu informaţii false, astfel că este dificil de discernut care este adevărul, potrivit Reuters.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.