Ultimul gheţar din Venezuela, în Sierra Nevada de Mérida - care avea odinioară o suprafaţă de 450 de hectare - mai acoperă în prezent doar două hectare, după ce în 1910 această ţară din America Latină avea şase gheţari în Anzii cordilieri.
Unii cercetători au declasat gheţarul la un simplu ”câmp de gheaţă”, în contextul în care, potrivit normelor internaţionale, un gheţar acoperă cel puţin zece hectare.
Gheţarul Humboldt, mai cunoscut drept La Corona, era ultimul dintre cei şase gheţari de peste 1.000 de hectare înregistraţi în 1910 pe teritoriul venezuelean.
Corona Glacier (Humboldt peak, Venezuela)
— Melaine Le Roy (@subfossilguy) May 10, 2024
2017 | 2024
Last seven years in the life of the last glacier to remain in the Sierra Nevada de Mérida, Venezuela
But what difference does the loss of such a small patch of ice make, you ask?
Source @HeidiSevestre pic.twitter.com/VZslKcW20K
El se află la 4.940 de metri altitudine, în Parcul Naţional Sierra Nevada de Mérida.
Prin dispariţia acestui gheţat, Venezuela devine prima ţară din istoria modernă în care dispar gheţarii.
Specialişti intervievaţi de publicaţii venezuelene şi internaţionale spun unanim că este din cauza modificărilor climatice.
În vederea ueni salvări a Gheţarului Humboldt, cercetători au încercat să instaleze o acoprire de plasă termică, pentru a atenua impactul razelor Soarelui, însă aceasta nu a oprit topirea.
As their country crumbles, scientists valiantly track the demise of Venezuela’s last glacier. Read and watch: https://t.co/N6IcJ6esZE pic.twitter.com/Z6Su9qL8tU
— The Associated Press (@AP) September 30, 2019
La jumătatea lui mai, cercetătorii au constat că 99% din suprafaţa gheţarului a dispărut.
Potrivit unor specialişti, restul de gheaţă urmează să dispară de tot până în 2028.
Ei au cerut să ridice plasa termică, care poate bloca creşterea muşcilor şi lichenilor şi care poate lăsa microplastice şi contamina mediul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.