Talibani şi negociatori americani au încheiat în noaptea de duminică spre luni ultimul lor ciclu de negocieri în vederea unui acord care să permită Statelor Unite să-şi reducă prezenţa militară în Afganistan, a anunţat luni un purtător de cuvânt al insurgenţilor, relatează AFP.
Potrivit lui Zabihullah Mujahid, al optulea ciclu de negocieri, început sâmbăta trecută la Doha, s-a încheiat după miezul nopţii de duminică spre luni, după nouă zile de negocieri.
”Munca a fost laborioasă şi eficientă. Cele două părţi au convenit să-şi consulte liderii în vederea viitoarelor etape”, a scris el pe Twitter.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ambasada Statelor Unite la Kabul nu a făcut, luni, vreun comentariu.
Duminică, emisarul de pace american Zalmay Khalilzad şi-a exprimat speranţa, într-un mesaj postat pe Twitter, ”ca acesta să fie ultima sărbătoare de Eid în care #Afganistanul este în război”, referindu-se la sărbătoarea sacrificulului, Eid el-Kebir, sărbătorită în întreaga lume musulmană.
Speculaţii circulă în ultimele zile la kabul cu privire la iminenţa unui acord între Statele Unite şi talibani.
Duminică, Mujahid a evocat, într-un mesaj postat pe Twitter, contribuţia negocierilor, anunţând că talibanii caută să ”redacteze în mod meticulos şi să pregătească anunţarea tuturor articolelor acordului, în lumina intereselor (lor) islamice şi naţionale”.
Numeroşi afgani au sperat, în zadar, ca un armistiţiu să fie anunţat de Eid el-Kebir. Cu toate acestea, nivelul violenţelor a fost relativ scăzut în ultimele zile.
Statele Unite şi talibanii au început negocieri directe în urmă cu un an. Washingtonul vrea să reducă prezenţa americană în Afganistan, unde sunt desfăşuraţi 14.000 de militari americani.
Statele Unite caută mai ales să pună capăt celui mai îndelungat război din storia lor, început în 2001, în care au cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari. Donald Trump a repetat în mai multe rânduri că doreşte ”să aducă băieţii acasă”.
În schimb, talibanii s-ar angaja să respecte diverse garanţii, şi anume că Afganistanul nu are să redevină un refugiu al grupărilor teroriste.
Un acord americano-taliban nu ar pune, însă, capăt războiului, întrucât insurgenţii este necesar să încheie şi un acord de pace formal cu Guvernul de la Kabul.
Luni, serviciile de informaţii afgane (NDS) au anunţat într-un comunicat eliberarea a 35 de prizonieri talibani, ”un semn clar al voinţei ferme a Guvernului de a face pace şi a pune capătrăzboiului”.
Talibanii şi forţele de securitate afgane eliberează în mod periodic prizonieri inamici.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...