Zeci de activişti ecologişti care protestează faţă de extinderea unei mine în aer liber, la Lützerath, un sat situat în vestul Germaniei, au fost dislocaţi luni de către poliţie, a constatat AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ultimii doi activişti rămaşi în sat se refugiaseră de mai multe zile în tuneluri săpate sub sat şi au ieşit la suprafaţă luni.

Acest eveniment pune capăt unei vaste operaţiuni a poliţizi vizând dislocarea manifeatanţilor din sit, care dura de miercuri.

Aceşti activişti protestau faţă de extinderea unei mine de lignit sub cerul liber care înseamnă dispariţia satului Lützerath, în bazinul renan, între Düsseldorf şi Koln.

Acest loc - care a devenit un simbol al opoziţiei faţă de combustibili solizi - a atras sâmbătă mii de manifestanţi, inclusiv pe activista suedeză în lupta împotriva modificărilor climatice Greta Thunberg.

În total, oraganizatorii au anunţat că 35.000 de persoane s-au adunat în acest sat în ultimele zile.

Poliţia estimează că  este vorba despre 15.000 de oameni.

SECURITATEA ENERGETICĂ GERMANĂ ÎN JOC

Duminică, forţe de ordine au anunţat că au reuşit să-i facă să plece pe ultimii 300 de activişti care ocupau locul, cu excepţia celor două persoane refugiate în tuneluri.

Mai mulţi manifestanţi au acuzat poliţia de reprimarea cu ”violenţă” a adunărilor care au degenerat în confruntări, în cursul cărora zeci de poliţişti şi de manifestanţi au fost răniţi.

Guvernul consideră necesară extinderea minei - gestionate de către gigantul RWE - în securitatea energetică a Germaniei, care este necesar să compenseze întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti - un motiv omperios contestat de către opozanţi, în numele luptei împotriva energiei fosile.

”Era necesar. Dar bineînţeles că este un păcat faţă de politica (lupei împotriva modificărilor) climatice şi că trebuie să acţionăm pentru ca asta să dureze cât mai scurt timp posibil”, s-a apărat luni ministrul ecologist german al Economiei, Robert Habeck.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.