Liderii statelor membre UE intenţionează să înfiinţeze un ”fond fiduciar” de susţinere a Ucrainei şi de ajutare a reconstrucţiei acestei ţări după războiul declanşat de către Rusia, potrivit unui proiect al concluziilor summitului UE de joi li vineri, consultat marţi de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şefii de stat şi de guverne UE se reunesc joi la Bruxelles, în cadrul unui summit de două zile, consacrat gestionării consecinţelor invaziei de către Rusia a vecinului său pro-occidental.

”Având în vedere distrugerile şi pierderile enorme suferite de către Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană (UE) este hotărâtă să-şi ofere susţinerea Guvernului ucrainan pentru a răspunde nevoilor imediate, iar după încheierea agresiunii ruse în vederea reconstruirii unei Ucraine democratice”, se arată în acest proiect al concluziilor reuniunii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”În acest scop, Consiliul European convine să înfiinţeze un fond fiduciar de solidartate cu Ucraina şi cere să înceapă pregătiri fără întârziere”, se arată în document.

În document nu se oferă detalii suplimentare despre importanţa fondului şi despre funcţionarea acestuia.

Se cere, însă, ”organizarea în timp util a unei Conferinţe internaţionale în vederea colectării de fonduri, în cadrul Fondului Fiduciar de Solidaritate cu Ucraina”.

Acest proiect a fost lansat vineri de către preşedintele Consiliului European Charles Michel, în urma unei convorbiri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Acest fond ”va contribui la furnizarea unor servicii de bază şi la a răspunde nevoilor imediate ale cetăţenilor” şi ”va furniza lichidităţi în vederea unei susţineri continue a autorităţilor, iar pe termen mai lung va servi drept coloană vertebrală reconstrucţiei”, preciza el.

Preşedintele american Joe Biden urmează să participe la summitul UE joi, în cadrul unei vizite în Europa, menită să sublinieze unitatea transatlantică împotriva agresiunii Rusiei şi să consolideze susţinerea Ucrainei.

Biden urmează să participe mai îniante la un summit extraordinar al NATO.

UE a deblocat fonduri de urgenţă în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta autorităţile ucrainene să înfrunte asaltul trupelor ruse.

Cei 27 au impus o serie de sancţiuni, care au pus în dificultate economia rusă.

Ei au aprobat, de asemenea, o finanţare în valoare de un miliard de euro în vederea achiziţionării de armament destinat forţelor ucrainene.

Statele membre UE sunt, cu toate acestea, împărţite cu privire la următoarea serie de sancţiuni.

Unele dintre ele vor să interzică principalele exporturi energetice ale Moscovei, în timp ce altele susţin că sunt prea dependente de combustibli fosili ruşi pentru a tăia ”cordonul” imediat.

În proiectul declaraţiei se arată doar că UE ”rămâne pregătită să impună rapid noi sancţiuni coordonate” Moscovei şi aliatuui său, Belarusul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.