Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia europeană de luptă împotriva bolilor (ECDC) îşi îndeamnă statele membre din Europa să-şi consolideze controalele în lupta împotriva răspândirii noii variante a noului coronavirus aflate în circulaţie în Regatul Unit şi la îmbunătăţirea capacităţii lor de a detecta tulpina, relatează AFP.
”În Europa, unde transmiterea (SARS-CoV-2) este mare şi extinsă, ţările este necesar să-şi consolideze procedurile de control şi prevenţie”, a îndemnat duminică o purtătoare de cuvânt a OMS Europa.
ECDC - din care fac parte 30 de ţări, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) şi Regatul Unit - nu exclude ca această nouă variană a noului coronavirus să circule deja în afara teritoriului britanic.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Denumită ”VUI 202012/01” - ”Variant Under Investigation” -, noua tulpină prezintă mai multe mutaţii şi antrenează, potrivit primelor evaluări, o contagiune sporită a noului coronavirus.
Potrivit OMS şi ECDC, câteva cazuri au fost semnalate în afara Marii Britanii - nouă în Danemarca, unul în Olanda, unul în Australia şi unul în Italia.
”Majorittatea ţărilor europene secvenţiază virusul mult mai puţin decât Regatul Unit. Aşadar, o circulaţie în curs în afara Regatului Unit nu poate fi exclusă”, avertizează ECDC într-o notă cu privire la evaluarea riscurilor.
”Persoanele cu o legătură epidemiologică cu cazuri purtătoare ale noii variante sau care au călătorit în sectoare infectate este necesar să fie identificate imediat”, subliniază agenţia europeană, care îndeamnă la ”testarea, zizolarea şi urmărirea contactelor”.
Virusurile înregistrează mutaţii în permanenţă - de cele mai multe ori fără consecinţe -, însă unele mutaţii pot ridica probleme, potrivit oamenilor de ştiinţă.
Înainte de a afla mai multe despre riscul pe care-l reprezintă această nouă variantă, OMS le recomandă statelor membre la nivel mondial să-şi consolideze capacitatea de secvenţare a virusului, pentru a identifica mai bine cazurile care prezintă mutaţia britanică.
În schimb, nu există vreo probă care să arate o schimbare a gravităţii covid-19, însă acest punct face, de asemenea, obiectul cercetării.
VACCINURILE RĂMÂN EFICIENTE
Pe de altă parte, experţi din UE au ajuns la concluzia că vaccinurile actuale împotriva noului coronavirus rămân eficiente împotriva noii variante covid-19 descoperită în Mare Britanie, a anunţat duminică Guvernul german.
”Din ceea ce ştim noi la ora actuală şi în urma unor discuţii care au avut loc între experţi la nivelul autorităilor europene”, noua tulpină ”nu are un impact direct asupra vaccinurilor”, care rămân ”la fel de eficiente”, a anunţat la postul public de televiziune ZDF ministrul german al Sănătăţii Jens Spahn, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.